maanantai 30. marraskuuta 2015

Pataleipä

Koko kesän saimme malttamattomina odottaa uuden keittiömme valmistumista. Oli ihanaa kaivaa kaikki remonttipölyn alla lojuneet, yksinäiset ja hylätyt keittiötavarat takaisin käyttöön kesän jälkeen. Emaloitu valurautapatakin löysi paikkansa kaapin päältä kun ei muualle mahtunut ja sillä onkin leivottu nyt vihdoin ja viimein pataleipää! Leivästä tuli todella maukasta ja kuoresta tuli ihanan rapea. Olen aikaisemmin ollut täysi tunari sämpylöiden ja leipien leipomisessa, mutta pataleipä on ollut helppudessaan varsinainen pelastus.


PATALEIPÄ

6 dl vehnäjauhoa
1 dl tattarijauhoa
1,5 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
3,5-4 dl vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää lämmin (vähintään 42 asteinen) vesi ja sekoita, mutta älä vaivaa. Peitä kulho tiiviisti kelmulla ja anna taikinan seistä huoneenlämmössä 12-24 tuntia.

Laita valurautapata kansineen kuumentumaan 225 asteeseen (Le Creuset-padan muovinuppi kestää vain 200 astetta eli jos käytät pataa usein yli 200 asteessa, niin on ehkä parempi ostaa metallinen nuppi tilalle, joka kestää korkeampia lämpötiloja.)

Kumoa taikinan jauhotetulle pöydälle ja käännä kaksinkerroin.

Nosta kuuma pata uunista ja kippaa taikina pataan. Kypsennä kannen alla 30 minuuttia, ota sitten kansi pois ja kypsennä leipää vielä 15 minuuttia. Kumoa leipä padasta ja anna jäähtyä kevyesti liinalla peitettynä.





sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Hasselbackan perunat

Viime blogikirjoituksesta on niin hävettävän pitkä aika etten enää edes oikein tiedä mistä aloittaa...

Kirjoitusinto katosi loppukesästä kuin tuhka tuuleen ja välillä kokkailukin on ollut ihan pakkopullaa. Tuijotan ruokakaupassa täyteen ahdettuja hyllyjä ja silti päässä lyö tyhjää. Puolisokin on ollut arkipäivät Lappeenrannassa, joten itselle kokkailu on tuntunut melko tylsältä. Toki olen ruokaa laittanut ja useimmiten hyvääkin sellaista, mutta silti olen ajatellut että eihän tätä nyt blogiin voi laittaa... Liian arkista, liian tylsää? Mutta totuushan on se, että arkiset ruoat ovat yleensä niitä suosituimpia ja helpoimmin lähestyttäviä. En ainakaan itse jaksa viikolla kokkailla sen ihmeellisempiä ruokia vaan hyvä kotiruoka on se, joka parhaiten maittaa.

Siksi nyt postaankin perunareseptin, joka on kaikessa yksinkertaisuudessaan todella hyvä. Eli siis ihan vaan perunaa uunissa kypsennettynä.


Hasselbackan perunat

2-3 tasakokoista yleisperunaa/ruokailija
suolaa
pippuria
öljyä/voisulaa

Leikkaa kuorittuihin perunoihin ohuita viipaleita, varo kuitenkin ettet leikkaa pohjaan saakka.

Nosta perunat uunivuokaan viipaloidut puolet ylöspäin. Sivele perunat öljyllä tai voisulalla ja paista 200 asteisessa uunissa noin tunti.





Hasselbackan perunat saivat kaverikseen paistettua kuhaa ja tätä huippuhyvää Carl Loewen-nimistä Rieslingiä (Saksa, Mosel - 13,28€).





Ihanaa isänpäivää omalle ja kaikille muillekin isille!