tiistai 18. marraskuuta 2014

Parsakaali-perunakeitto

Ruoan täyteisen viikonlopun jälkeen on kiva aloittaa viikko vähän kevyemmin kasvisruoalla. Tosin mikään keventäjän unelma tämä keitto ei ole, koska se sisältää kokonaisen paketillisen Koskenlaskijaa...

Viikkoon on muutenkin kätevä ujuttaa edes yksi keitto, koska se on yleensä edullinen ja helppo tehdä, varsinkin silloin kun tekee sosekeiton. (Ja tämä keitto oli erityisen edullinen, koska parsakaali oli kaupassa tarjouksessa.) Ja mitä parsakaaliin tulee, niin sehän on varsinainen terveyspommi sisältäen muun muassa kuitua ja A-, B- ja C-vitamiineja. 


 

Parsakaali-perunakeitto

1 l vettä
3 isoa perunaa (n. 600 g, jauhoinen lajike)
500 g parsakaalia varsineen (josta 100 g voi keittää suupaloiksi keiton sekaan)
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1-1½ tl yrttisuolaa (Herbamare)
1 pkt Koskenlaskijaa (vahvaa)

Kuori ja paloittele perunat, leikkaa kukkakaali paloiksi. Kuori valkosipulin kynnet ja pilko sipuli. Lisää kiehuvaan veteen kasvikset ja yrttisuola. Keitä kunnes kasvikset ovat kypsiä. Ota kattila hetkeksi pois levyltä, lisää Koskenlaskija paloina ja soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi ja tarkista, että juusto on sulanut joukkoon. Tarjoa parsakaalin palojen, raejuuston tai krutonkien kera.

maanantai 17. marraskuuta 2014

Street Food Carnival 16.11.2014

Kyllä ruokaa rakastavia ihmisiä on taas hemmoteltu viime viikonloppuna. Ensin Ravintolapäivä lauantaina ja samaan syssyyn vielä kaksi päivää kestävät street food-karnevaalit Kaapelitehtaalla.

En olisi tiennyt tapahtumasta mitään ellei minua olisi ystävällisesti kutsuttu kesteihin mukaan. Olen kulkenut ehkä viime viikon laput silmillä. Mutta ihanaa, että päädyin kaapelitehtaalle, koska se oli täynnä herkullista syötävää.

Ruokaa oli moneen makuun; kasvisruokaa (erityismaininta runsaasta seitan-tarjonnasta), nuudeliannoksia, suussa sulavia ribsejä, hodareita, hampurilaisia, makeita leivonnaisia ja kaikkea siltä väliltä. Annokset olivat hyvin kohtuuhintaisia laatuun ja makuun nähden (ja varsinkin jos vertaa joihinkin Ravintolapäivän hintoihin, jotka alkavat olla aika kohtuuttomia. Voittoa tavoittelematonta toimintaa vai miten se menikään... mutta eihän se ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka ostaa. Up to you.)

Tässä teille muutamia kuvamaistiaisia tapahtumasta. Älä katso nälkäisenä.

Paikkana Kaapelitehdas oli melko tunnelmallinen, pienestä kärystä huolimatta...


Street Gastron hodari.


B-Smokeryn mehevät ribsit.



Brklyn Bakeryn kuppikakkuja. Olisipa tuon boxin voinut nappaa kainaloonsa mukaan... Ihan vaan vaikka iltapalaksi.

lauantai 15. marraskuuta 2014

Ravintolapäivä 15.11.2014

 
Ei ehkä hemaisevin päivä viettää Ravintolapäivää, mutta kyllä sitä ihan kiitettävästi sai taas mahansa täyteen erilaisia herkkuja. Muutaman kirppiskierroksen jälkeen tutkailin Narinkkatorin tarjontaa, joka ei juurikaan innostanut aterioimaan niillä kulmilla.

Suuntasin vaihtelun vuoksi Teurastamolle, joka on yleisesti ottaen ruokafanaatikon unelma. Alueella järjestetää paljon erilaisia ruokatapahtumia, muun muassa Maalaistentoreja ja katuruokaan keskittyneitä tempauksia. On siellä tullut vietettyä myös Mad Cook-iltama, joka oli huisi kokemus. Katuruokakojuja, rytmikästä musiikkia ja aivan häkellyttäviä ruokia ympäri maailmaa. Se oli hauska ja mieleenpainuva ilta! Teurastamolta löytyy myös mielenkiintoisia ravintoloita, kuten lihaisia makuja tarjoava B-Smokery, kiinalaiseen katuruokakulttuuriin pohjautuva Ho's Food (tarjoaa hot pot-iltoja! Kääk, pakko mennä joskus!) ja italialaista artesaanijäätelöä loihtiva Jädelino.


Tänään Teurastamo oli kuitenkin kolea ja melko hiljainen paikka. Ihmisiä oli kerääntynyt paikalle yllättävän vähän, mutta ruokakojuja oli kuitenkin moneen makuun. Löytyi muun muassa thaimaalaista, vietnamilaista, pitsaa, kimchiä ja kuppikakkuja. Pot kettle black tarjosi huumavan tuoksuista, vietnamilaista Bò Kho Bánh Mì-pataa. Maistuva annos ja paljon tuoretta minttua.





 



RavintolAÄÅ tarjosi erilaisia vartaita, kimchi-pannukakkuja ja kotitekoista kimchiä. Pannukakku oli tuhti ja tulinen ja pieni lisäkimchi raikasti sitä mukavasti.

Toivottavasti ensi kerralla sää suosii Ravintolapäivää auringolla, ja jos ei sillä, niin takuuvarmasti ainakin uusilla, mielenkiintoisilla mauillaan! Kyllä tästä tapahtumasta nauttii vaikka tunnottomin ja palelevin jaloin.

keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Kokkailua isänpäivän hengessä

Sainpas isän yllätettyä viime viikonloppuna pikaisella Turku-visiitillä. Leivoin perjantaina jo kakunkin valmiiksi ja kannoin sen lauantaina ylpeänä bussiin. Onneksi suklaaganache on paikoillaan pysyvää sorttia... Kerran kävi nimittäin niin, että keksin kuljettaa ei-niin-hyvin-pakattua tiramisua auton etupenkillä ja perille päästyäni oli kakun hieman-liian-vetelä täyte sitten levinnyt pitkin penkkiä. Siinä olikin sitten tekemistä saada isän leasing-auto puhtaaksi.

Perjantainen suklaakakun leipominen ei mennytkään ihan suunnitelmien mukaan. Tein pohjan gluteenittomasti ja taikina oli kuin sulaa muovailuvahaa kun yritin saada sitä irtopohjan reunoille. Kypsyessään se pysyi kuitenkin kasassa, samoin kuin kakkua leikatessa. Alle laitoin kuitenkin alkuperäisen ohjeen vehnäjauhoineen, mutta kaakaojauheen vaihdoin raakakaakaojauheeseen. Alkuperäisen ohjeen löydät myös täältä.


Ganache-vadelmapiirakka

Pohja:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
4 rkl raakakaakaojauhetta (tai ½ dl kaakaojauhetta)
3 rkl sokeria
1 rkl vettä

Täyte:
300 g tummaa suklaata (osa voi olla maitosuklaata)
3 dl kermaa
1 rkl voita

koristeluun: vadelmia ja tomusokeria

Valmista piirakkapohja. Nypi yhteen kylmä voi ja kuivat aineet (tämän voi tehdä myös monitoimikoneessa). Lisää kylmä vesi ja kokoa nopeasti taikinapalloksi. Kääri kelmuun ja anna tekeytyä jääkaapissa puolisen tuntia.

Kaulitse taikina ympyräksi ja kaada se halkaisijaltaan 24-senttiseen piirakkavuokaan. (Itse käytin 20-senttistä irtopohjavuokaa ja pidensin paistoaikaa muutamalla minuutilla.) Painele paikoilleen ja poista ylimääräinen reunoilta. Paras piirakkavuoka on sellainen, josta piirakan voi nostaa pohjasta irti vuoasta.

Vuoraa pohja foliolla ja kaada folion päälle painoksi kerros kuivattuja herneitä, papuja tms. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Ota pois folio ja painot ja jatka paistamista vielä 7–8 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä vuoassaan.




Valmista täyte. Paloittele suklaa kulhoon. Kuumenna kerma kiehuvan kuumaksi pienessä kattilassa ja kaada suklaapalojen päälle. Anna seistä muutama minuutti. Lisää voi ja sekoittele seos nuolijalla tasaiseksi. Anna jäähtyä.

Kaada hieman jäähtynyt täyte täysin jäähtyneen piirakkapohjan sisälle ja tasoita pinta vuokaa käännellen. Anna täytteen jähmettyä.

Ja tottakai sunnuntaihin kuului myös yhteinen lounas! Ennen lounasta nautittiin kuitenkin Manhattan-drinkki, johon tykästyn aina vain enemmän. Hyvin aikuismainen drinkki. (Onko minusta vihdoinkin tulossa aikuinen? Ei kai sentään.) Ei tällä kuvan drinkillä ole oikean Manhattan-drinkin kanssa juurikaan tekemistä, mutta onneksi drinkeissäkin on mielikuvitus rajana. Toiset tykkää enemmän viskistä, toiset Vermutista. Meidän perhe tykkää enemmän Vermutista, josta tämä drinkki suurimmaksi osaksi koostuu.




My sweet Manhattan

5 cl punaista Vermuttia
2 cl (Bourbon)viskiä

koristeeksi: marachinokirsikka

Sekoita ainekset jäiden kanssa coctail-sekoittimessa ja kaada siivilöi juoma coctaillasiin. Koristele kirsikalla.

Nappasin lounasruoan reseptin Turku lautasella 2-kirjasta, joiden kansien väliin on koottu annoksia turkulaisravintoloista. Kuvat ovat herkullisia ja houkuttelevia. Kolmatta painosta odotellessa... Kokeilin kirjasta Baltic Princessan annosta, jossa tarjoillaan paistettua siikaa paahdettujen kasvisten kera. Annoksesta tuli ihan hyvä, mutta palaan annoksen reseptiin vasta kun olen hionut sitä hieman. Nyt kaikki elementit olivat kaikki melko pehmeitä syötäviä, mutta kyllä tästä annoksesta potentiaalia löytyy!




Ja loppuun vielä pieni muistutus: ensi viikonlopun Ravintolapäivä häämöttää, kaikki kaupungille herkuttelemaan!

sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Pestolohi

Opiskeluaikoja valmista pestoa kului monta purkkia kunnes kerran tein sitä ihan itse. Ja kun kerran kokeilee tehdä pestoa ihan itse, niin purkkikamaan ei ole enää paluuta. Pesto on kaiken lisäksi nopea ja helppo tehdä. Itse teen peston aina morttelilla, jolloin päivän aggressiotkin saa purettua samalla. Käytin tämän peston lohen kuorrutteena, mutta ihan hyvin tätä pestoa voi heittää vaikka suoraan spagetin joukkoon. Mamma mia!


Mantelipestolohi

kourallinen (n. 1 dl) manteleita
1 ruukku basilikaa
1 valkosipulin kynttä
0,7-1 dl oliiviöljyä
60 g parmesaania raastettuna
4 rkl sitruunamehua
½ sitruunan raastettu kuori
suolaa maun mukaan

lisäksi: 1,5 kg lohifilee

Hiero hieman sormisuolaa lohen pintaan ja anna fileen olla huoneenlämmössä ainakin puoli tuntia.
Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Murskaa mantelit morttelissa ja siirrä sitten syrjään. Laita mortteliin revityt basilikan lehdet, valkosipulin kynsi ja oliiviöljy ja murskaa kaikki tasaiseksi tahnaksi. Lisää lopuksi murskatut mantelit, parmesaaniraaste, sitruunan mehu ja raaste. Sekoita tasaiseksi, tarkista maku ja lisää suolaa maun mukaan.

Levitä pesto lohifileen päälle ja kypsennä koko komeus uunissa 25-30 minuuttia, riippuen lohen paksuudesta. Oma filee olikin sitten aavistuksen ylikypsää, joten sopivan kypsyyden takaamiseksi kannattaa käyttää digitaalista paistomittaria. Lohen täydellinen kypsyys on siinä 42-45 asteen hujakoilla.


Pieni keittiö, suuret suunnitelmat