lauantai 25. heinäkuuta 2015

Lakritsijäätelö

Jep, tämä on juuri se resepti, joka vilisee monen muunkin blogin syövereissä eli jäätelö joka koostuu vain yksinkertaisimmillaan kahdesta raaka-aineesta eli kuohukermasta ja kondensoidusta maidosta! Vein tämän reseptin kuitenkin hieman luksus-tasolle eli tämä jäätelö koostuu peräti neljästä ainesosasta ja lopputulos kutkuttelee varmasti jokaisen lakritsifanin makuhermoja. Myös pieni varoituksen sana on paikallaan: jäätelö on todella tuhtia (ja niin ihanaa).


Ennen pakastusta...


LAKRITSIJÄÄTELÖ

2 dl kuohukermaa
1/3 prk kondensoitua maitoa
1/2 prk mascarponea
2-3 rkl Lakrids-merkkistä Salty liquorice-siirappia

Tuplaa ainekset, jos haluat tehdä jäätelöä isommalle porukalle!




Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää sitten mascarpone ja vatkaa kunnes se on sekoittunut hyvin kermavaahdon sekaan. Kääntele vaahdon joukkoon kondensoitu maito ja lakritsisiirappi. Jos vaahto tuntuu löysältä niin vatkaa sitä hetki. Kaada jäätelömassa vuokaan ja pakasta vähintään 5 tuntia (varsinkin jos teit isomman erän) tai yön yli. Ota hetkeksi huoneenlämpöön ennen tarjoilua.

Huom! Lakrids-siirappia löysin Töölöntorinkadun CeestaShop-kaupasta. Nettikaupassa siirappia ei valikoimassa ole, mutta hyllystä sitä löytyi monen purkin verran. Samaista siirappia olen viimeksi nähnyt Rovaniemellä Choco Deli & Bakeryssä (maailman parhaimmat konvehdit löytyvät tuolta) ja Helsingissä vain tuolla CeestaShopista, joten mitään perusmarketin kamaa tuo siirappi ei todellakaan ole... Voit toki käyttää kaupan valmista lakritsikastiketta ja sekoittaa sitä jäätelömassan joukkoon, jos siirapin etsiminen ei innosta.




Ja aivan oikein, tämä ei ole mitään kevyttä kamaa kun jäätelö sisältää sekä kuohukermaa että mascarponea. Jäätelöstä tuli myös melko tiivistä eli kauniita palloja en saanut aikaseksi millään. Jos haluat helposti lusikoitavaa jäätelöä niin vähennä silloin mascarponen määrää.

Voit myös tarjota vaahdon ilman pakastusta, jolloin se toimii hyvin moussena!

perjantai 24. heinäkuuta 2015

Gluteeniton mustikkapiirakka

Mökki + mustikkametsä + vieraat ovat yhtä kuin mustikkapiirakka. Kesän helpoin yhteenlasku ja resepti!




100 g voita huoneenlämpöisenä
3/4 dl sokeria
1 dl gluteenitonta jauhoseosta
3/4 dl mantelijauhoa
0,5 dl maissitärkkelystä
1 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
4-5 dl mustikoita (tai sen verran että pohja täyttyy tasaisesti mustikoista)


Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää sitten kananmunat sekaan yksitellen vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokeri-munavaahtoon. Levitä taikina (kuumalla) lusikalla piirasvuoan pohjalle (halkaisija kuvan piirasvuoassa 27 cm, voi olla pienempikin) ja lisää sitten mustikat. Paista 175 asteisen uunin keskitasolla noin 35-40 minuuttia. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.


P.s. Kiitos äidille valmiista reseptistä ja mustikkapiirakasta, nam.

torstai 23. heinäkuuta 2015

Soup!

Ihanaa kun naapuriin ilmestyy uusia, kivoja ruokapaikkoja. Vaikka veikeä jogurttijäätelökahvila Yobot katosikin katukuvasta niin samaan osoitteeseen ilmestyi keittofanin unelma nimeltä Soup. Tämä kahden brittimiehen perustama old school fast food-paikka on todellakin tervetullut Töölöön.




Paikka on sisustettu mukavan pelkistetyllä tyylillä ja keitot ovat näin kahden kerran jälkeen olleet todella maukkaita. Keiton kanssa tarjotaan myös joka päivä tuoretta leipää ja muutamia lisukkeita, joita voi halutessaan lisäillä keittoon. Kaikki keitot ovat kasvispohjaisia ja joka päivä vaihtuvasta viiden eri keiton valikoimasta löytyi tänään myös kaksi kylmää keittoa. Suuri suositus keitoille, leivälle ja mukavalle (englanninkieliselle) palvelulle! Pikaruokaa parhaimmillaan.


Tomaatti-kookoskeitto




SOUP
Runeberginkatu 54 
Helsinki



torstai 9. heinäkuuta 2015

Vietnamilaiset kesärullat

Kesäloma alkoi viime viikolla ja ensimmäinen viikko vierähti kokonaan Turun suunnilla. Mökkeilyä, veneilyä, Ruisrock ja kummipojan synttärijuhlat. Kun on oikein tehokas lomailija, niin kaiken tuon saa helposti mahdutettua yhteen viikkoon... Tämä viikko on onneksi hieman rauhallisempi, ehtii jopa hieman miettiä mitä pakata seuraavalle reissulle, jolloin suuntana on Pärnu.

Eilen oli keksittävä melko kevyttä lounasta, koska illalla vietimme tyttöjen iltaa kolmen ruokalajin voimin. Olen kerran aikaisemminkin tehnyt vietnamilaisia rullia ja ne ovat kyllä kivaa ja raikasta purtavaa vaikka olinkin alkuun hieman skeptinen. Rullat ovat suhteellisen helppotekoisia, eniten aikaa menee lähinnä riisipaperien kastelemiseen ja vihannesten pilkkomiseen. Itse käytin näihin rulliin suikaloituna vain kurkkua ja porkkanaa ja lisäksi avokadoa, salaattia ja yrttejä.





Jotain proteiinia rulliin on myös hyvä lisätä. Itse käytin sulatettuja katkarapuja. Rullissa voi toki käyttää myös esimerkiksi ankkaa, tofua tai kalaa. Rullien sisään lisätään monesti myös vermiselli-nuudelia, mutta minusta se on vähän turhaa.

Rullailu onkin jo itsessään melkoinen taitolaji, riisipaperi on meinaa aika takertuvaa sorttia. Riisipaperi kastellaan pehmeäksi lautasella tai kulhossa, jossa on haaleaa vettä ja nostetaan sitten erilliselle lautaselle täyttämistä varten. Sitten täyte lisätään riisipaperin ylä- tai alareunaan, taitetaan molemmat sivut täytteen päälle ja rullataan. Kamalan vaikea selittää, mutta tekemällä oppii. Varmaan joku kätevä Youtube-video tästäkin touhusta löytyy...

Näihin rulliin tarvitset siis:

- katkarapuja (MSC-merkittyjä) 180 g, riittää hyvin noin 6-8 rullaan
- avokadoa
- kurkkua
- porkkanaa
- lehtipersiljaa
- korianteria
- salaattia




Rullat ovat itsessään melko miedon makuisia, joten parhaiten ne maistuvat kastikkeeseen dipattuna.

Kastike:
1/2 limen mehu
2 rkl kalakastiketta
1 rkl soijaa
1½-2 rkl ruokosokeria
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
tilkka vettä, jos kastike maistuu liian voimakkaalta
tuoretta chiliä maun mukaan (itse käytin 1 teelusikallisen korealaista chilijauhetta kun muuta ei löytynyt)

Syö rullat heti valmistamisen jälkeen!