torstai 17. heinäkuuta 2014

Ruokaretkiä

Reilu viikko on kulunut mitä ihanimmissa maisemissa ja hyvin syöden. Olen veneillyt upeassa Turun saaristossa, viettänyt aikaa rakkaiden ystävien seurassa ja testannut monta uutta mukavaa ruokapaikkaa. (Olen myös ulkoillut, siivonnut ja pessyt pyykkiä, mutta ne ovat aiheena jokseenkin tylsiä, joten ei niistä sen enempää.)

Veneilyreissulla ruoka oli varsinaista gurmeeta; keitettyjä perunoita, valmiita lihapullia, purkkihernekeittoa ja nuudelisoppaa. Mutta uskokaa tai älkää, kaikki maistuu niin paljon paremmalta kun on merellä. Jopa se purkkihernekeitto, jota en normaalisti mielelläni syö kuivalla maalla. Tosin muutaman kateellisen katseen taisin heittää Pähkinäisen vierasvenesatamassa, kun paikalle saapui kolme veneellistä porukkaa, joka todella panosti ruokailuun. Mukana oli omat pöydät, pöytäliinat, muoviset viinilasit, muurinpohjapannu kaasuineen, mozzarellasalaatit, tuoreet ahvenfileet... Että se siitä purkkihernarista.


Pähkinäinen - upea paikka!



Luontopolun antia


Viikonloppu hujahti puolestaan kuivalla maalla vaikka ajoittain luulinkin olevani vielä merellä, sen verran kolmen päivän huojuminen tuntui luissa ja ytimissä. Lauantaisen shoppailun jälkeen menimme tyttöjen kanssa lounastamaan Blankoon. Pakko myöntää, että tämä paikka oli uusi tuttavuus vaikka olen kävellyt ravintolan ohitse monia kertoja. Tilasin halloumi-mansikka-avokadosalaatin, joka oli kruunattu vielä paahdetuilla pähkinöillä ja viikunadressingillä. Täydellinen hellepäivän ateria.




Jälkiruoat nautittiin CaféArtissa, joka on kyllä Turun parhaimmistoa. Mene sinne, jos nautit hyvästä, siis todella hyvästä kahvista ja ehkä jostain makeasta herkusta...





Lauantaisen juhlimisen jälkeen tankkasimme mahat täyteen Fontanan brunssilla, joka olisi ollut varmasti paljon maistuvampi heti kello 12 (kun lojuimme vielä sohvalla) eikä 15.30 kun brunssi alkoi olla jo lopuillaan. Brunssi oli muutenkin melko tuhdin puoleinen, jäimme kaipaamaan raikkaita makuja.

Sunnuntaina oli aika jättää hyvästit ystäville. En sunnuntainakaan päässyt kokkailemaan kun sain mökkituliaisena chili con carnea. Thank you L!

Tiistaina suuntasin vielä lounaalle äitini kanssa ennen kuin lähdin kohti Helsinkiä. Valitsimme lounaspaikaksi tällä kertaa Mamin. Valinta oli helppo, koska a) emme ole kumpikaan koskaan käyneet Mamissa ja b) en ole koskaan syönyt haukimureketta, joka oli yksi lounasvaihtoehdoista. Ja voin kyllä ummikkona todeta, että annos oli todella onnistunut perunoista myöten.





"Aterioille tulee kaikkien kokoontua hyväntuulisina ja iloisina unohtaen siksi hetkeksi surunsa ja murheensa täydelleen." Huomioitsija, Seuratavat 1943 / Ravintola Mami





maanantai 7. heinäkuuta 2014

Onnellisten yrttien voi

Itse en vielä omista tuoksuvaa yrttitarhaa ja ikkunalautaakin koristaa vain kuivunut rosmariinipuska, josta on kyllä kätevää napsia muutama oksa vaikka pastakastikkeen joukkoon (voittaa kaupan kuivatun rosmariinin 10-0, joka on kuin nahistunutta heinää).  Jos olet sen verran onnekas, että sinulta löytyy yrttitarha takapihaltasi tai parvekkeeltasi, niin tee hyvä ihminen yrttivoita, koska se on ihan parasta! Tämä voi sopii lähes kaikkeen; grillatun lihan kanssa, uusien perunoiden päälle tai vaikka suoraan leivälle levitettynä.


Noin 100 g voita
0,5 dl yrttejä (rosmariinia, persiljaa, ruohosipulia, basilikaa, korianteria, salviaa...)
ripaus suolaa

Sekoita pehmeän voin sekaan hienonnetut yrtit ja hieman suolaa. Laita voi hetkeksi kylmään ja tarjoa herkkujen kera.







perjantai 4. heinäkuuta 2014

Pasta alle cipolle eli taivaallinen sipulipasta

Keskiviikkona iltapalamme koostui mozzarellasta, tomaatista ja basilikapestosta. Totesimme yhdessä puolisoni kanssa melkein yhteen ääneen, että hitsi kun on hyvää. Niin simppeliä ja niin maukasta. Aivan kuin viime kesänä Italiassa... (ja pieni yhteinen huokaus.)

Olen ollut Italiassa monta kertaa. Italia täynnä on upeita kaupunkeja, mutta on olemassa yksi paikka, johon on aina päästävä uudelleen. Se on pieni kylä Toscanassa, jossa tätini asuu perheineen ja sukulaisineen. Siinä pienessä kylässä on jotain maagista, lumoudun joka ikinen kerta. Maisema on henkeäsalpaava ja ruoka on kaikessa yksinkertaisuudessaan taivaallista. Rakastan sitä paikkaa ja erityisesti siellä asuvia sukulaisiani.

Mutta kun Italiaan ei nyt tältä istumalta ihan heti pääse niin silloin voi tehdä Italian kotiin. Siksi järjestinkin "italialaisen iltaman", johon kuului sipulipastaa, leikkeleitä, juustoa, oliiveja, leipää ja tietenkin hyvää (tätini suosittelemaa) punaviiniä.

Olen syönyt tätä pastaherkkua italialaisen valmistamana, mutta tänä vuonna kokeilin tehdä sitä ihan itse ja onnistuinkin varsin kiitettävästi. Ja miten ihana tuoksu tästä ruoasta syntyykään... Tähän reseptiin tarvitaan vain muutama raaka-aine, mutta lopputulos on perfetto!


Pasta alle cipolle
kahdelle

30 g voita
loraus oliiviöljyä
2 sipulia
1 dl kuivaa valkoviiniä
n. 1-1,5 dl parmesaania
suolaa, mustapippuria
(tarvittaessa hieman pastan keitinvettä)

lisäksi spagettia al dente

Suikaloi sipulit ja kuullota voin ja oliiviöljyn kanssa paksupohjaisessa kattilassa noin 10 min. Lisää sitten viini ja anna hautua kannen alla noin tunnin verran, sekoittele kastiketta välillä. Lisää lopuksi ripaus mustapippuria, hieman suolaa ja 1 dl parmesaania ja anna juuston sulaa kastikkeen joukkoon. Jos kastike tuntuu liian paksulta niin lisää pastan keitinvettä. Lisää kypsä spagetti kastikkeeseen ja sekoita huolellisesti.

Buon appetito!







keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Hoisin-lihapullat

Olin alkuviikosta auttamassa ystävääni ja hänen perhettänsä muuttohommissa. Matkaa uuteen asuntoon ei ollut kuin vaivaisen kivenheiton verran, onneksi, koska huh sitä tavaran määrää! Erityisesti keittiötavaroita purkaessa pieni ahdistus alkoi vaivata, että mihin ihmeeseen nämä kaikki purnukat saadaan mahtumaan. Enkä yritä tässä yhtään syyllistää. Itselläni hyllyt notkuvat ruokakirjoja ja ruokalehtilaatikkoni painaa ainakin sata kiloa. Voisinko luopua niistä tai ihan vaan muutamasta kirjasesta? En todellakaan. Keittokirjani ovat aarteita, joista haluan pitää hyvää huolta. Kirjat ovat lahjoja, kirppislöytöjä, tuliaisia ulkomailta. Voin kyllä ilomielin luopua muutamasta kulahtaneesta paidasta, mutta kirjoistani en luovu.

Ja entäs tuo keittiöpuoli... Ihan heti alkuun kaikille tiedoksi, että keittiöni on todellakin pieni, aivan liian pieni sellaiselle ihmisille, joka rakastaa ruoanlaittoa. Keittiöni on yhden ihmisen keittiö ja saan paniikkikohtauksen, jos joku haluaa tulla sinne auttamaan. Ja mitä keittiövälineisiin tulee, niin olen vahvasti sitä mieltä, että niitä ei voi olla koskaan liikaa. Kauniit astiat ja ruokailuvälineet ovat heikkouteni, mutta yleensä ostan ne kirpputoreilta, joten en ole vielä joutunut rahattomaksi kyseisen harrastuksen takia. Kaapit alkavat tosin notkua tavaraa eli kohta on mietittävä uusia ratkaisuja. Ja ehkä se ratkaisu on tulevaisuudessa häämöttävä keittiöremontti... Hei lisää kaappitilaa!

Toinen varteenotettava vaihtoehto keittokirjoille ja lehdille on tietysti ruokablogit, jotka eivät vie yhtään hyllytilaa. Selailin eilen ajankulukseni ruokablogeja ja sieltä löytyi niin herkullisen näköinen annos, että kipaisin kauppaan saman tien. Ja kun otsikko on Maailman parhaat lihapullat, niin olisiko niitä edes viisasta olla kokeilematta? Ja vihdoinkin kaapissa lojuneelle hoisinkastikkeelle tuli käyttöä.

Ohje on napattu Hannan soppa-blogista, mutta alkuperäinen resepti löytyy Mango & Tomato-blogista. Yhdistelin hieman molempia reseptejä ja lopputulos oli kyllä järkyttävän herkullinen.

"Nää on ihan ***tanan hyviä. Ei meillä oo koskaan ollu näin hyviä pullia!"


Hoisinkastikkeessa paistetut possupullat
3-4 annosta

400 g possun jauhelihaa
1 kananmuna
1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
pala inkivääriä raastettuna
loraus soijakastiketta
½ tl kalakastiketta
½ tl worcesterkastiketta
0,5 dl hienonnettua korianteria
½ punainen chili hienonnettuna
1 tl chilihiutaleita
(ripaus suolaa)

paistamiseen:

hoisinkastiketta (3-4 rkl)
öljyä (itse käytin ihan rypsiöljyä, mutta maapähkinäöljy olisi luultavasti parempaa)
seesaminsiemeniä

Sekoita kaikki lihapulla-ainekset hyvin sekaisin ja muotoile massasta pullia. Kuumenna öljy pannussa ja paista pullat kullanruskeiksi. Itselläni kaikki pullat mahtuivat hyvin 28 senttiseen paistinpannuun. Lisää seesaminsiemeniä ja hoisinkastiketta melkein kypsien pullien joukkoon ja paista vielä hetki kunnes pullat ovat täysin kypsiä.





Söimme possupullat kylmän riisinuudelisalaatin kera. Tässä vielä ohje siihenkin:

Riisinuudelisalaatti
3-4- annosta

150 g riisinuudeleita
2 pientä porkkanaa
½ kurkku
2 tomaattia
1 kevätsipuli
kourallinen maapähkinöitä

kastike:

1 limen mehu
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
3 rkl kalakastiketta
2 rkl makeaa soijakastiketta
2 rkl korianteria
1 rkl seesamiöljyä
½ punainen chili
1 tl ruokokidesokeria

Kiehauta vesi kattilassa, nosta se liedeltä ja kypsennä nuudeleita kuumassa vedessä noin 3 minuuttia (tai pakkauksen ohjeen mukaan). Valuta vesi pois ja huuhtele nuudelit kylmällä vedellä.

Pilko vihannekset ja rouhi maapähkinät kulhoon, lisää riisinuudelit sekaan. (Saksilla saa kätevästi riisinuudeleita pienimmiksi paloiksi, jos on tarve.)

Sekoita kastikkeen ainekset pienessä kulhossa ja kaada salaatin joukkoon, sekoita.

Nauti!