perjantai 30. toukokuuta 2014

Juuri se sopivan tulinen possuwokki

Aasialainen ruoka saa minut aina innostumaan, varsinkin silloin kun sitä voi kokkaa itse kotona. Soijat, seesamiöljyt, tahnat ja nuudelit tulee ostettua aina aasialaisista kaupoista. Miten ihanaa niissä onkaan kierrellä ja tutkia lukemattomien purkkien ja purnukoiden sisältöjä! Lisäksi tuotteet saa halvemmalla kuin tavallisista kaupoista, siis yleensä todella paljon halvemmalla!

Tässä resepti, jolla yleensä marinoin possun sisäfilesuikaleita wokkia varten.


Marinadi

2 valkosipulin kynttä
1 punainen chili
1 pala inkivääriä
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl chili-mustapaputahnaa ( black beans in chili paste)
1 rkl makeaa soijakastiketta
5 rkl soijaa
ripaus sokeria ja pippuria

Viipaloi valkosipulin kynnet, chili ja inkivääri ja laita kulhoon. Sekoita joukkoon loput ainekset ja sitten kaikki onkin valmista!






Wokkia varten tarvitaan noin 600 g possun sisäfilettä. Suikaloi file ja anna lihan marinoitua puolisen tuntia. Kuumenna pannu, lisää öljyä ja paista suikaleet kypsäksi. Heitä sekaan haluamiasi vihanneksia. Jos wokki maistuu liian suolaiselta, niin lisää joukkoon hiukan vettä. Niin wokkiin tulee myös lisää, ihanan makuista lientä!







Mutakakku

 Kun yhdistää suklaata, sokeria, voita ja muutaman muun raaka-aineen, niin lopputulos ei voi epäonnistua. Eikä se epäonnistunut tälläkään kertaa, kun leivoin tätä herkkua viime keskiviikkona tyttöjen iltaa varten. Ohjeen muscovadosokeri ei ole välttämätön, mutta mielestäni se tekee kakusta asteen parempaa. Jos kaapista ei kyseistä sokeria löydy, niin korvaa se tavallisella sokerilla.

Tällä ohjeella saat tehtyä kakun pieneen irtopohjavuokaan (18 cm) ja kakusta riittää hyvin neljälle.

100 g voita
100 g tummaa suklaata
2 kananmunaa
0,75 dl tavallista kidesokeria
0,25 dl tummaa muscovadosokeria (tai fariinisokeria)
1 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta

Vuoraa irtopohjavuoan alusta leivinpaperilla ja voitele reunat. Sulata suklaa ja voi esimerkiksi mikrossa, miedolla lämmöllä ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

Vatkaa kananmunat ja molemmat sokerit vaahdoksi. Lisää suklaa-voiseos vaahtoon ja sekoita varovasti keskenään. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe ja siivilöi ne seokseen.

Kaada taikina vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarkkaile kypsymistä kuitenkin koko ajan, koska uuneissa on aikamoisia eroja. Kokeile kypsyyttä hammastikulla, ja ota kakku uunista, kun reunat ovat hieman kohonneet.




keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Ravintolapäivä 17.5.2014

Aurinkoinen sää on ainakin varmistanut sen, että blogin päivittäminen on jäänyt plan B-osastolle. Aina voi kuitenkin muistella mukavia hetkia, joten palatkaamme menneeseen viikonloppuun.

Viime lauantaisen Ravintolapäivän tiimoilta täytyy kyllä todeta, että tapahtuma on levinnyt kuin lattialle pudonnut jauhosäkki - siis hyvässä ja pahassa. Kerrotaan kuitenkin niistä hyvistä jutuista, joihin törmäsin aurinkoisella kävelylläni Espan puistossa.



Tässä kuvassa tarjoillaan rapeita meksikolaisia tacoja ja riisivettä eli horchataa. Jäiden kanssa juoma oli virkistävä uusi tuttavuus vaikka pientä totuttelua maussa olikin. Ohjeita löytyy kyllä netistä, jos kaipaa todellista vaihtelua hellepäivän janojuomaksi.




Tässä ensikertalaisen Kalye-kojun tarjoamaa filippiiniläista grillilihaa. Oli muuten yksi päivän parhaista annoksista! Lihassa oli  todella hyvä bbq-kastike ja hieman makea riisi sopi annokseen loistavasti. Suosittelen lämpimästi, jos satutte törmäämään tähän kojuun myös jatkossa!

Oli hienoa taas jälleen kerran löytää uusia, maistuvia ja inspiroivia ruokia. Floppejakin joukosta varmasti löytyy, joten kriittinen saa aina olla. Ja varsinkin, jos hinnat alkavat nousta pilviin... Toiminta on kuitenkin edelleen voittoa tavoittelematonta, joten seitsemän euroa täytetystä leivästä alkaa olla jo hieman ryöstöä. Varsinkin, jos leipää ei ole tehty edes itse. Ja kyllä, näihinkin tapauksiin on joskus törmätty.

Entäs sitten kun löytää jotain, mitä jaksaa ylistää ystäville vielä viikonkin jälkeen. Onko tervettä muistella hyviä makuja niin paljon, että ajatukset pysähtyvät hetkeksi? Saako pannukakuista nähdä unia? Näistä pannukakuista ainakin saa, kiitos amerikkalaisia pannukakkuja tarjoavan Pannari Baarin. Järkyttävän hyvä taikina, tyrni-suklaamoussea ja kinuskikastiketta muista vaihtoehdoista puhumattakaan. Huh, ei enää lisättävää...







tiistai 13. toukokuuta 2014

Suunnitelmat uusiksi: äidin janssoninkiusaus ja mojitovichy

Vietin viime viikonlopun Turussa ja tarkoitukseni oli kokata ja testailla muutamia reseptejä blogiani varten. Noh, upeat ruokasuunnitelmat vaihtuivat kuitenkin viheliäiseen angiinaan ja siitä selviytymiseen, joten kokkailu vaihtui sumuiseksi haaveiluksi...

Oli kuitenkin ihana saapua perjantaina valmiiseen ruokapöytään. Tässä äitini simppeli ohje Janssoninkiusausta varten:

Janssoninkiusaus

500 g valmista peruna-sipulisekoitusta
1 prk anjovisfileitä (100-125 g) huom. vain fileet
2 dl ruokakermaa
2 dl ranskankermaa
valkopippuria
(suolaa)

Voitele vuoka ja laita kerroksittain peruna-sipulisekoitusta ja anjovisfileitä.

Sekoita ruokakerma ja ranskankerma kulhossa, lisää valkopippuria ja halutessasi ripaus suolaa.

Kaada kermaseos vuokaan ja paista 200 asteisessa uunissa noin tunti.




Kuva ei valitettavasti ole kovin imarteleva, mutta oli sen verran maistuvaa sapuskaa, että kuvaaminen unohtui ensimmäisten lusikallisten aikana kokonaan. Ruoka oli hyvää myös seuraava päivänä ellei jopa parempaa!

Lauantaisen lääkärireissun jälkeen eksyin vielä ystäväni kanssa Stockmannin Herkkuun, koska herkuista on joskus niin vaikeaa olla erossa. Haaveilin edelleen tekeväni samanlaista, suussa sulavaa juustokakkua mitä viime häissä tuli syötyä, mutta järki ja jomottava kurkkukipu ottivat ohjat. Tyydyin ostamaan vain limettejä ja huumaavan tuoksuista ananasminttua, joka oli täysin uusi tuttavuus.




Viikonloppuna muille maistuivat mojitot, mutta tässä raikas juoma minkä tahansa taudin sumentamaan olotilaan:

Mojito-vichy

puolikas lime siivutettuna
5 lehteä ananasminttua
1-2 rkl ruokosokeria
kylmää vichyä

Murskaa lime, minttu ja sokeri korkean lasin pohjalla, sekoita kunnes sokeri on liuennut. Kauhan kärki käy tähän hommaan loistavasti. Kaada sekaan kylmää vichyä ja kuvittele itsesi kaukaiselle rannalle tai lähipuistoon.







maanantai 5. toukokuuta 2014

"Otetaan hei vielä vähän lisää..."

Viime lauantai vierähti ihanissa hääjuhlissa Suomenlinnassa. Herkkiä hetkiä, uusia tuttavuuksia, naurua, tanssia ja tietenkin juhliin kuuluen... hyvää ruokaa!


Ja nyt kun päästiin aiheeseen, niin kaikkea hyväähän sieltä menuusta löytyi. Kotileipää, yrttilevitettä, ceasarsalaattia, perunasalaattia, (juuri niitä täydellisen kypsiä) jättiravunpyrstöjä, chimchurri-kanaa... Piti ihan googlettaa, mitä kaikkea chimchurriin kuuluu, koska kana maistui paikoin melko mauttomalta. Odotin ehkä jotain vahvempaa ja yrttisempää makua. Muuten alkuruoat olivat varsin onnistuneita.

Pääruoaksi oli paahtofileetä punaviinikastikkeessa, todella mureaa ja maukasta. Kylkeen kermaperunaa ja ratatouillea, jotka toimivat hyvin yhdessä fileen kanssa. Ja hei se jälkiruoka! Tulikohan sitä "maisteltua" kolme, neljä kertaa ihan vaan syömisen ilosta... Valkosuklaa-lime-juustokakku, mutta ei mikä tahansa kakku vaan sellainen kakku, jota on pakko yrittää tehdä kotona. Ihanan kuohkeaa, raikasta ja sopivan makeaa.

Ja koska lauantai jatkui yön tunneille asti, ja sunnuntaina tuli syötyä melko raskasta mättöä, niin maanantai on hyvä pyhittää salaatille ja salaattikastikkeelle, johon voi aina luottaa.

3-4 annosta

0,5 dl rypsiöljyä
3 rkl valkoviinietikkaa
reilu 1 rkl hunajasinappia (Dijon)
1 tl kokojyväsinappia
ripaus sokeria ja mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset kulhossa tai helpoiten lasissa haarukalla sekoittaen, kunnes kastike on melko paksua. Kyseistä kastiketta voi muunnella lukemattomin eri tavoin. Hyvän kastikkeen mozzarellasalaattia varten saa, kun lisää kastikkeen sekaan vielä tuoretta basilikaa ja aurinkokuivattuja tomaatinpaloja.






torstai 1. toukokuuta 2014

Nälkäisen pikapasta

Tässä se nyt on; elämäni ensimmäinen ilolla jaettu resepti!

Kiitokset tästä annoksesta menevät jääkaapilleni. Löysin nimittäin sen uumenista ainekset tähän reseptiin. Kyseinen kastike valmistuu hetkessä, joten aloita sen tekeminen vasta sitten kun pasta on jo kiehunut jonkin aikaa. Ainiin ja pestoa ja mascarponea kannattaa laittaa ihan reilut ruokalusikalliset!




1 annos

½ sipuli
tilkka öljyä
3 rkl arrabbiata-pestoa
3 rkl mascarponea
0,5 dl pastan keitinvettä
10 kirsikkatomaattia
parmesaania

Laita spagetti kiehumaan suolattuun veteen.

Suikaloi sipuli ja paista hetki pannulla öljyn kera.

Lisää pesto ja mascarpone, sekoita. Kastikkeesta tulee melko paksua, joten lisää pastan keitinvettä sekaan. Lisää lopuksi kirsikkatomaatit, lämmitä kastiketta hetki ja kaada keitetyn spagetin sekaan.

Päälle reilusti parmesaania, tilkka oliiviöljyä ja annos on valmis!