maanantai 25. elokuuta 2014

Madeiralainen bataattileipä

Kaivakaahan jauhopussit kaapista ja kokeilkaa tätä ihanaa leipää! Kuppi kuumaa teetä kyytipojaksi niin iltapala on pelastettu. Tämä leipä sopii varmasti tarjoiltavaksi myös keiton kanssa.


Madeiralainen leipä
n. 6 kappaletta

600 g bataattia
1 pkt tuorehiivaa
1 rkl suolaa
12-15 dl vehnäjauhoja

lisäksi: valkosipulivoita

Kuori bataatti ja leikkaa se lohkoiksi. Keitä paloja runsaassa vedessä täysin kypsiksi. Soseuta bataatti veden kanssa keittomaiseksi. Lisää tarvittaessa vettä, jos seos on liian sosemaista. Jäähdytä 'keitto' kädenlämpöiseksi.

Murusta hiiva kulhoon, kaada bataattikeitto ja suola sekaan. Sekoita niin, että hiiva liukenee. Lisää vehnäjauhoja sen verran, että taikina jää melko löysäksi. (En ole tässä kohtaa paras henkilö neuvomaan täydellisen taikinan olemusta, koska minulle leivän leipominen on välillä täyttä magiaa. Kolme sämpyläkokeilua takana ja kaikki yhtä epäonnistuneita.) Anna taikinan kohota lämpimässä tunnin verran.

Taputtele taikinasta pannulle sopivia, hieman litteitä leipiä. Käytä apuna jauhoja tai öljyä. Anna leipien kohota vielä 45 min.

Lisää pannulle voita ja öljyä, paista leipiä keskilämmöllä noin 5 minuuttia per puoli. Anna leipien jäähtyä. Halkaise leivät ja levitä valkosipulivoita.

Huom. jos et halua paistaa leipiä, niin kokeile kypsentää ne uunissa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti