Kun meillä on ystävien kesken ruokailtama, niin silloin syödään oikein kunnolla ja pitkän kaavan mukaan. Tällä kertaa se ei kuitenkaan tarkoittanut kolmen ruokalajin ateriakokonaisuutta vaan sitä, että grilli ahdettiin täyteen kasvisvartaita, pekoniherkkusieniä ja maissia.
Lisäksi ystävämme neiti Sotkamo oli valmistanut ruhtinaaliset 2,5 kiloa nöyhtöpossua eli siis nyhtöpossua, mutta oikeastaan sana nöyhtö on paljon hauskempi... Possu oli valmistettu todella yksinkertaisella tavalla, ilman kummempia maustehässäköitä. Laita kasslerkimpale vuokaan, hiero pintaan suolaa ja kasslerin kaveriksi paloiteltua lanttua, porkkanaa sipulia ja muutama valkosipulin kynsi. Sitten koko komeus uuniin hautumaan noin seitsemäksi tunniksi 125-150 asteiseen uuniin.
Yhdessä kokkaamisessa on parasta se, että saa ja voi jakaa ideoitaan muiden kanssa. Ystävämme Haba yllätti meidät iloisesti leipomalla tuoretta, maderalaista bataattileipää, joka oli aivan taivaallista. Itse onnistun harvoin leipomisessa, joten olen hyvin kiitollinen niistä hetkistä kun joku muu vaivautuu jauhopussin ääreen.
Juuri kun olin päässyt kirjoittamisen vauhtiin ja muistelemaan tätä jumalaista leipää niin pääsipä käymään niin, että en löytänyt reseptiä mistään. Muistan laittaneeni sen laukkuun, mutta se on ehkä vauhdissa tippunut jonnekin kadulle ja nyt joku onnellinen leipoo tuota leipää kotonaan... Melkoinen mysteeri, mutta laitan ohjeen tänne heti kun saan itse leipuri hiivan tavoiteltua.
Eipä tämäkään ilta päättynyt ilman jälkiruokaa. Vesimeloni ja tuore ananas olisivat ehkä voineet riittää makeannälkään, mutta uusimmassa Glorian Ruoka&viini-lehdessä (5/2014) oli niin hyvännäköinen ja simppelin kuuloinen jälkkäriohje, että se oli pakko toteuttaa eli marenkikäärö ja lakritsikerma. Jälkiruoka oli helppo tehdä, koska se sisälsi oikeastaan vain valkuaisten ja kerman vatkaamista ja hieman mansikoiden paloittelua. Ja kaiken lisäksi kun marengin päälle oli levitetty lakritsikerma ja marjat niin näky oli todella kaunis. Ah, ruokataidetta!
Eipä tämäkään ilta päättynyt ilman jälkiruokaa. Vesimeloni ja tuore ananas olisivat ehkä voineet riittää makeannälkään, mutta uusimmassa Glorian Ruoka&viini-lehdessä (5/2014) oli niin hyvännäköinen ja simppelin kuuloinen jälkkäriohje, että se oli pakko toteuttaa eli marenkikäärö ja lakritsikerma. Jälkiruoka oli helppo tehdä, koska se sisälsi oikeastaan vain valkuaisten ja kerman vatkaamista ja hieman mansikoiden paloittelua. Ja kaiken lisäksi kun marengin päälle oli levitetty lakritsikerma ja marjat niin näky oli todella kaunis. Ah, ruokataidetta!
Kun koko komeus oli kääritty ja leikattu annospaloiksi niin onnistuin tietenkin kuluttamaan taas tovin ruokakuvaamiseen, mutta tuosta kääröstä ei kyllä hyvää kuvaa saanut sitten millään. Ja kun muut olivat jo syöneet puolet omasta annoksestaan niin itse istahdin vasta pöydän ääreen. Nyt olisi tietty ihanaa kirjoittaa kuinka ensimmäinen lusikallinen tuota jälkiruokaa oli kuin pala taivasta, mutta se maistui suoraan sanottuna hieman munakkaalta. Maku kyllä katosi muutaman lusikallisen jälkeen ja otimme jokainen pienen palan lisääkin, mutta jos innostut kokeilemaan kyseistä jälkiruokaa niin laita marenkivaahdon sekaan tilkka etikkaa ja lisää paistoaikaa 15 minuutilla niin lopputulos saattaa olla aivan toisenlainen. Lehden mukaan annos on neljälle, mutta jälkiruoasta riittää hyvin 5-6 hengelle.
Marenkikäärö ja lakritsikerma
4 valkuaista
2 dl sokeria
2 ½ rkl perunajauhoja
(1 tl etikkaa)
1 rkl rypsiöljyä
täyte:
4 dl kuohukermaa
1 ½ rkl sokeria
2 tl lakritsijauhetta
½ l marjoja (mansikkaa, mustikkaa, vadelmaa)
Laita uuni 200 asteeseen. Erota munista valkuaiset ja vatkaa sokerin kanssa sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi , noin 10 minuuttia. (Kannattaa vatkata valkuaisia hetki ennen kuin lisää sokerin.) Siivilöi joukkoon perunajauhot (ja etikka) ja sekoita vaahto tasaiseksi.
Voitele leivinpaperi öljyllä. Levitä massa noin 30 x 40 cm levyksi leivinpaperin päälle uunipellille. Paista pohjaa uunissa noin 10 minuuttia (tai 15 minuuttia pidempään, mutta laske silloin lämpöä hieman alemmas, noin 160 asteeseen.)
Vatkaa sillä välin kerma kuohkeaksi. Lisää joukkoon sokeri ja lakritsijauhe. Levitä kermavaahto jäähtyneelle marenkipohjalle. Ripottele päälle marjat. Kääri levy kääretortun tapaan rullalle. Leikkaa annospaloiksi ja koristele marjoilla.
Tästä jälkiruoasta saisi loihdittua varmasti myös upean pavlovan, taidankin kokeilla sitä ensi kerralla!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti