Nyt kun minulla on ollut koko kesä aikaa lorvailla onnellisesti, niin samalla esiin on taas hehkeytynyt varsinainen reissunainen. Viime viikolla avarsin maailmankuvaani reissaamalla niinkin kauas kuin Alajärvelle. Ja voiko todella olla niin, että se on pohjoisin paikka, jossa olen vieraillut. Aika noloa, varsinkin kun on tullut matkusteltua ympäri maailma monen mantereen verran...
Hurautin viime keskiviikkona (järkyttävän halvalla ja nopealla) Onnibussilla Turkuun ja oman mökin rauhaan. Keskiviikkona söimme vanhempieni kanssa hieman sitä sun tätä, ja innostuin kehittelemään tämän raikkaan kesäkurpitsatsatsikin uusien perunoiden ja lohipyöryköiden seuraksi.
Kesäkurpitsatsatsiki
1 pieni kesäkurpitsa
1 tl suolaa
3 dl turkkilaista jogurttia
1 tl sitruunamehua
1 tl sokeria
1 kesäsipuli suikaloituna
ripaus pippuria
Raasta kesäkurpitsa siivilään ja ripottele suola joukkoon. Anna vetäytyä puolisen tuntia ja painele sitten ylimääräinen neste pois. Siirrä raaste kulhoon ja yhdistä loput aineksista keskenään. Anna tsatsikin olla vielä jääkaapissa vartin verran ennen tarjoamista.
Torstaina lähdimme vanhempieni ajamaan kohti Alajärveä. Olemme yleensä lähtöhetkella kuin "Kiljusen herrasväki". Mistä lie sanonta tullut, mutta meidän perheen kohdalla se tarkoittaa jotakuinkin äänekästä lähtemistä pienoista sählinkiä unohtamatta. Auto saatiin kuitenkin pakattua eikä kukaan jäänyt kyydistä.
Alajärven reissulla oli tarkoitus viettää aikaa Italiasta tulleiden sukulaisteni kanssa. Ja tietysti myös perheeni kanssa uiden, saunoen ja syöden. Näemme sukulaisia kerran vuodessa, joten kaikki yhdessä viettämämme aika on arvokasta.
Tätini oli löytänyt meille ihastuttavan mökin aivan Lappajärven rannalta. Oma sauna, ranta ja ihanan tilava keittiö, jossa oli mukava häärätä.
Jokakesäinen lempparini on devil's eggs, joka ilmeisesti onkin oikeasti deviled eggs, jos netin resepteihin on uskominen. Tämä resepti on peräisin amerikkalaiselta perhetuttavaltamme, mutta varsinaista reseptiä voi muunnella vaikka loputtomiin. Nämä täytetyt kananmunat ovat jo meidän perheen kesäklassikko, joita tarjosimme tälläkin reissulla.
Devil's eggs
7 kovaksi keitettyä kananmunaa
0,5 dl majoneesia
2 rkl sinappia
2 tl valkoviinietikkaa
ripaus valkopippuria
Kuori keitetyt kananmunat ja puolita. Laita keltuaiset kulhoon ja lisää kaikki ainekset joukkoon. Sekoita haarukalla kunnes seoksesta tulee sileää. Asettele kananmunan puolikkaat lautaselle ja lusikoi täytettä päälle. Esteetikko voi myös pursottaa täytteen, mutta itse yritin väkertää täytteestä palloja kahden lusikan avulla, kohtalaisin tuloksin.
Jälkiruoaksi tarjosin mökkiporukalle valkosuklaavaahtoa marjojen kera, joka on todellinen laiskan ja kiireisen kokin pelastus. (Itse en tietenkään lukeudu kumpaankaan...) Alkuperäinen resepti on Me Naiset-lehdestä bongattu, ja siinä valkosuklaavaahto tarjotaan tyrnikiisselin kanssa. Alkuperäisessä ohjeessa valkosuklaata käytetään 150 grammaa, mutta itse käytin suklaata 130 grammaa, koska olin sen verran pihi enkä viitsinyt ostaa kahta 130 gramman levyä. Toimi silti hyvin!
Valkosuklaavaahto ja marjoja
130 g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa
2 ½ dl turkkilaista jogurttia
1 tl vaniljasokeria
Pilko suklaa pieniksi paloiksi. Kuumenna kerma kiehumispisteeseen ja siirrä kattila levyltä. Lisää suklaa kuumaan kermaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten jogurtti ja sokeri, sekoita tasaiseksi. Älä vatkaa seosta voimakkaasti kuten minä tein, koska silloin seoksesta ei välttämättä tule vaahtoa vaan paksua kastiketta.
Jaa vaahto annoslaseihin ja anna jäähtyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen tarjoamista. Tarjoa vaahto marjojen kera.
Viikonloppu oli kaiken kaikkiaan rentouttava ja hyvä muistutus siitä, että Suomesta löytyy todella kauniita paikkoja. Ja Lappajärvi, we will meet again.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti