lauantai 18. lokakuuta 2014

Risottoa ja kanaa sitruuna-basilika-voikastikkeessa

Sain muutama päivä takaperin kotimatkallani varsinaisen ahaa-elämyksen. Jääkaapissa olisi valkoviinijämä, jonka voisi käyttää risottoon. Tuli ihan vesi kielelle kun nälkäisenä mietin tätä tulevaa herkkua. Marssin innokkaana kaupan kautta kotiin risottoelämystä valmistelemaan kunnes avasin jääkaapin eikä viiniä löytynyt mistään vaan tyhjä pullo kurkisti kaapin reunalta. Sain valtavan raivokohtauksen tapahtuneesta vaikka todellisuudessa olisi pitänyt olla iloinen, että viini oli kadonnut jääkaapista eikä sitä oltu valutettu esimerkiksi viemäriin, joka olisi muuten meidän taloudessa ihan naurettava ajatus. Minuun iski kuitenkin äkillinen epätoivo siitä, että eihän risottoa voi tehdä ilman viiniä, ei vaan voi! Ja sen reseptin piti tulla blogiinkin! Olin kuin kiukutteleva, uhmaikäinen lapsi (töissä seura tekee ilmeisesti kaltaisekseen...) kunnes ryhdistäydyin ja päätin, että olkoon se sitten risotto ilman viiniä.

Lopputulos olikin ihan hyvä. Ei siis täydellinen, mutta syötäväksi kelpaava. Hämmennyin kuitenkin Valion sitruunavoihin. En tiedä käytinkö sitä liian niukasti, mutta sitruunan maku katosi lähes olemattomiin. Ei, en todellakaan ollut tyytyväinen. Ensi kerralla ostaisin ihan oikean sitruunan.

Koitti perjantai ja tällä kertaa tein risoton uudelleen. Siitä tuli ainakin tuplasti, ellei jopa triplasti parempaa. Se oli täyteläisempää, viini maistui vienosti ja olisin voinut syödä sitä loputtomiin sitruunaisen kanan kanssa.




Risottoa ja kanaa sitruuna-basilika-voikastikkeessa

30 g voita (käytin lopun Valion sitruunavoin)
loraus oliiviöljyä
1 pieni sipuli
3 dl risottoriisiä
1-1½ dl kuivaa valkoviiniä
8 dl kasvislientä
0,5 dl mascarponea
1 dl parmesaania

400 g broilerin ohutleikettä paloiksi leikattuna
tilkka öljyä
30 g voita
½ (luomu)sitruunan mehu
kourallinen basilikaa silputtuna
mustapippuria
halutessasi sitruunankuorta

Valmista ensin risotto. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi erillisessä kattilassa. Kuutioi sipuli pieneksi, lisää paksupohjaiseen kattilaan voi ja oliiviöljy ja kuullota sipulisilppua hetki. Älä kuitenkaan ruskista sipulia. Lisää riisi, kuullosta muutaman minuutin ajan (varo edelleen ruskistamasta) ja lisää sitten viini ja anna sen haihtua. Alenna lämpöä ja lisää kasvislientä kauhallinen kerallaan. Lisää uusi kauhallinen vasta kun edellisen on imeytynyt. Kun riisissä on vielä purutuntumaa, niin lisää mascarpone ja parmesaaniraaste joukkoon ja sekoita huolellisesti. Ja risoton kuuluu ollu aika valuvaa, ei mitään kuivaa kökköä.

Jos haluat fiksun kokin tavoin saada kaiken valmiiksi samaan aikaan niin laita paistinpannu kuumenemaan kun risotossa on vielä reilusti purutuntumaa. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja paista kananpalat kypsiksi. Lisää joukkoon voi, sitruunamehu ja basilika. Sekoita ja lisää joukkoon lopuksi vielä pippuria. Kokoa lautaselle risottoa, kananpaloja ja kastiketta. Nauti tyytyväisenä aikaansaannoksestasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti