keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Kokkailua isänpäivän hengessä

Sainpas isän yllätettyä viime viikonloppuna pikaisella Turku-visiitillä. Leivoin perjantaina jo kakunkin valmiiksi ja kannoin sen lauantaina ylpeänä bussiin. Onneksi suklaaganache on paikoillaan pysyvää sorttia... Kerran kävi nimittäin niin, että keksin kuljettaa ei-niin-hyvin-pakattua tiramisua auton etupenkillä ja perille päästyäni oli kakun hieman-liian-vetelä täyte sitten levinnyt pitkin penkkiä. Siinä olikin sitten tekemistä saada isän leasing-auto puhtaaksi.

Perjantainen suklaakakun leipominen ei mennytkään ihan suunnitelmien mukaan. Tein pohjan gluteenittomasti ja taikina oli kuin sulaa muovailuvahaa kun yritin saada sitä irtopohjan reunoille. Kypsyessään se pysyi kuitenkin kasassa, samoin kuin kakkua leikatessa. Alle laitoin kuitenkin alkuperäisen ohjeen vehnäjauhoineen, mutta kaakaojauheen vaihdoin raakakaakaojauheeseen. Alkuperäisen ohjeen löydät myös täältä.


Ganache-vadelmapiirakka

Pohja:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
4 rkl raakakaakaojauhetta (tai ½ dl kaakaojauhetta)
3 rkl sokeria
1 rkl vettä

Täyte:
300 g tummaa suklaata (osa voi olla maitosuklaata)
3 dl kermaa
1 rkl voita

koristeluun: vadelmia ja tomusokeria

Valmista piirakkapohja. Nypi yhteen kylmä voi ja kuivat aineet (tämän voi tehdä myös monitoimikoneessa). Lisää kylmä vesi ja kokoa nopeasti taikinapalloksi. Kääri kelmuun ja anna tekeytyä jääkaapissa puolisen tuntia.

Kaulitse taikina ympyräksi ja kaada se halkaisijaltaan 24-senttiseen piirakkavuokaan. (Itse käytin 20-senttistä irtopohjavuokaa ja pidensin paistoaikaa muutamalla minuutilla.) Painele paikoilleen ja poista ylimääräinen reunoilta. Paras piirakkavuoka on sellainen, josta piirakan voi nostaa pohjasta irti vuoasta.

Vuoraa pohja foliolla ja kaada folion päälle painoksi kerros kuivattuja herneitä, papuja tms. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Ota pois folio ja painot ja jatka paistamista vielä 7–8 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä vuoassaan.




Valmista täyte. Paloittele suklaa kulhoon. Kuumenna kerma kiehuvan kuumaksi pienessä kattilassa ja kaada suklaapalojen päälle. Anna seistä muutama minuutti. Lisää voi ja sekoittele seos nuolijalla tasaiseksi. Anna jäähtyä.

Kaada hieman jäähtynyt täyte täysin jäähtyneen piirakkapohjan sisälle ja tasoita pinta vuokaa käännellen. Anna täytteen jähmettyä.

Ja tottakai sunnuntaihin kuului myös yhteinen lounas! Ennen lounasta nautittiin kuitenkin Manhattan-drinkki, johon tykästyn aina vain enemmän. Hyvin aikuismainen drinkki. (Onko minusta vihdoinkin tulossa aikuinen? Ei kai sentään.) Ei tällä kuvan drinkillä ole oikean Manhattan-drinkin kanssa juurikaan tekemistä, mutta onneksi drinkeissäkin on mielikuvitus rajana. Toiset tykkää enemmän viskistä, toiset Vermutista. Meidän perhe tykkää enemmän Vermutista, josta tämä drinkki suurimmaksi osaksi koostuu.




My sweet Manhattan

5 cl punaista Vermuttia
2 cl (Bourbon)viskiä

koristeeksi: marachinokirsikka

Sekoita ainekset jäiden kanssa coctail-sekoittimessa ja kaada siivilöi juoma coctaillasiin. Koristele kirsikalla.

Nappasin lounasruoan reseptin Turku lautasella 2-kirjasta, joiden kansien väliin on koottu annoksia turkulaisravintoloista. Kuvat ovat herkullisia ja houkuttelevia. Kolmatta painosta odotellessa... Kokeilin kirjasta Baltic Princessan annosta, jossa tarjoillaan paistettua siikaa paahdettujen kasvisten kera. Annoksesta tuli ihan hyvä, mutta palaan annoksen reseptiin vasta kun olen hionut sitä hieman. Nyt kaikki elementit olivat kaikki melko pehmeitä syötäviä, mutta kyllä tästä annoksesta potentiaalia löytyy!




Ja loppuun vielä pieni muistutus: ensi viikonlopun Ravintolapäivä häämöttää, kaikki kaupungille herkuttelemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti