torstai 9. heinäkuuta 2015

Vietnamilaiset kesärullat

Kesäloma alkoi viime viikolla ja ensimmäinen viikko vierähti kokonaan Turun suunnilla. Mökkeilyä, veneilyä, Ruisrock ja kummipojan synttärijuhlat. Kun on oikein tehokas lomailija, niin kaiken tuon saa helposti mahdutettua yhteen viikkoon... Tämä viikko on onneksi hieman rauhallisempi, ehtii jopa hieman miettiä mitä pakata seuraavalle reissulle, jolloin suuntana on Pärnu.

Eilen oli keksittävä melko kevyttä lounasta, koska illalla vietimme tyttöjen iltaa kolmen ruokalajin voimin. Olen kerran aikaisemminkin tehnyt vietnamilaisia rullia ja ne ovat kyllä kivaa ja raikasta purtavaa vaikka olinkin alkuun hieman skeptinen. Rullat ovat suhteellisen helppotekoisia, eniten aikaa menee lähinnä riisipaperien kastelemiseen ja vihannesten pilkkomiseen. Itse käytin näihin rulliin suikaloituna vain kurkkua ja porkkanaa ja lisäksi avokadoa, salaattia ja yrttejä.





Jotain proteiinia rulliin on myös hyvä lisätä. Itse käytin sulatettuja katkarapuja. Rullissa voi toki käyttää myös esimerkiksi ankkaa, tofua tai kalaa. Rullien sisään lisätään monesti myös vermiselli-nuudelia, mutta minusta se on vähän turhaa.

Rullailu onkin jo itsessään melkoinen taitolaji, riisipaperi on meinaa aika takertuvaa sorttia. Riisipaperi kastellaan pehmeäksi lautasella tai kulhossa, jossa on haaleaa vettä ja nostetaan sitten erilliselle lautaselle täyttämistä varten. Sitten täyte lisätään riisipaperin ylä- tai alareunaan, taitetaan molemmat sivut täytteen päälle ja rullataan. Kamalan vaikea selittää, mutta tekemällä oppii. Varmaan joku kätevä Youtube-video tästäkin touhusta löytyy...

Näihin rulliin tarvitset siis:

- katkarapuja (MSC-merkittyjä) 180 g, riittää hyvin noin 6-8 rullaan
- avokadoa
- kurkkua
- porkkanaa
- lehtipersiljaa
- korianteria
- salaattia




Rullat ovat itsessään melko miedon makuisia, joten parhaiten ne maistuvat kastikkeeseen dipattuna.

Kastike:
1/2 limen mehu
2 rkl kalakastiketta
1 rkl soijaa
1½-2 rkl ruokosokeria
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
tilkka vettä, jos kastike maistuu liian voimakkaalta
tuoretta chiliä maun mukaan (itse käytin 1 teelusikallisen korealaista chilijauhetta kun muuta ei löytynyt)

Syö rullat heti valmistamisen jälkeen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti