sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Mansikka-kuohuviinikakku

Arvon naapurit, kämpässäni ei ollut eilen kyse keittiöremontista vaan keksien nuijimisesta. Oli nimittäin saatava niin herkullisen näköinen kakku valmiiksi tätä päivää varten ettei sitä voinut olla kokeilematta... Reseptiä muokkasin äidille sopivampaan muotoon eli gluteenittomaksi. Pohjaan voi halutessaan lisätä jauhettua kanelia, jos käyttää muita keksejä kuin kanelikeksejä. Tämän kakun voi myös huoletta tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi, kunhan koristelun hoitaa juuri ennen tarjoilua. Alkuperäinen resepti löytyy Maku.fi-sivustolta, Baking Instinct-osiosta.




MANSIKKA-KUOHUVIINIKAKKU
12 annosta

40 minuuttia + 5 tuntia hyytyminen

POHJA
  • 300 g gluteenittomia keksejä (itse käytin Semperin kolakeksejä, á 150 g)
  • 100 g voita
  •  
TÄYTE
  • 2 dl mansikkasosetta (n. 250 g kotimaisia pakastemansikoita)
  • 1 dl makeaa kuohuviiniä (esim. Gancia Asti Dolce, Italia)
  • 2 dl kuohukermaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyttä)
  • 1 ½ dl tomusokeria
  • 2 tl sitruunan kuorta hienoksi raastettuna
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 6 kpl liivatelehteä
  • ½ dl makeaa kuohuviiniä

KIILLE
  • 3 kpl liivatelehteä
  • ½ dl vahvaa mansikkamehua (esim. Brunneby-merkkistä)
  • 1 ½ dl makeaa kuohuviiniä

KORISTEEKSI
  • tuoreita mansikoita
  • pistaasipähkinärouhetta

POHJA
Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisijaltaan 20–22 cm, oma 23 cm vuoka myös ok) leivinpaperilla. Murskaa keksit monitoimikoneessa (tai käytä se aktiivinen 40 minuuttia keksien nuijimiseen pienellä kaulimen kärjellä kuten minä?!). Sulata voi kattilassa. Yhdistä keksimurska ja voisula. Painele keksiseos tiiviisti irtopohjavuoan pohjalle. Nosta jääkaappiin 30 minuutiksi. 

TÄYTE
Sulata pakastemansikat ja soseuta esimerkiksi haarukalla. Näin soseeseen jää myös kivoja mansikan paloja. Sauvasekoitin hoitaa myös näppärästi homman, jos ei kaipaa kakkuunsa sattumia. Yhdistä kulhossa mansikkasose ja kuohuviini. Vatkaa sähkövatkaimella toisessa kulhossa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Notkista tuorejuusto. Yhdistä kermavaahto, tuorejuusto ja tomusokeri. Lisää mansikka-kuohuviiniseos. Mausta sitruunankuorella ja -mehulla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa tomusokeria. 

Liota liivatteita kylmässä vedessä 5 minuuttia. Kuumenna kuohuviini kattilassa. Liuota kuohuviiniin kuivaksi puristellut liivatelehdet. Nosta kattila pois levyltä ja anna liivateseoksen jäähtyä. Sekoita haalea liivateseos muuhun täytteeseen. Kaada täyte keksipohjalle. Peitä kakku ja siirrä jääkaappiin hyytymään 2–3 tunniksi.

KIILLE
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Kuumenna mehu kattilassa. Liuota mehuun kuivaksi puristellut liivatteet. Nosta kattila pois levyltä. Lisää liivateliemeen kuohuviini. Anna liivateseoksen jäähtyä. Kaada se varovasti hyytyneen täytteen päälle.

Siirrä kakku peitettynä jääkaappiin vielä 1–2 tunniksi, jotta kiille asettuu. Koristele kakku ennen tarjoilua mansikoilla ja halutessasi rouhituilla pistaaseilla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti