maanantai 11. toukokuuta 2015

Keväinen menu

Tänä vuonna Äitienpäivää juhlistettiin parsalla, koska se sattuu olemaan äipän herkkua. Sisällytin parsaa sekä alku- että pääruokaan. Toiveina oli ainakin parsaa, uppomunaa ja hollandaise-kastiketta, jotka sitten parhaani mukaan toteutin täällä pienen pienessä keittiössäni. Oli muutenkin mukavaa panostaa sunnuntain kokkailuihin, varsinkin kun en oikeastaan kokkailut itse tällä viikolla kertaakaan. Alkuviikko meni lähinnä leipää ja eineksiä mutustaen ja loppuviikosta puoliso hoiti kokkailun. Sain mahani täyteen ihanaa pastakastiketta ja täytettyä kananrintaa. Olin vaikuttunut!

Tässä menussa kakun voi tehdä jo kätevästi edellisenä päivänä. Muut herkut tekisin samana päivänä. Peruna-parsasalaatin perunat voi toki keittää jo edellisenä päivänä, varsinkin jos ostoskoriin sujahti hieman liian jauhoisia perunoita.



UUNIPARSAA, UPPOMUNAA JA PIKAHOLLANDAISE
*
SITRUUNAINEN PERUNA-PARSASALAATTI JA PAISTETTUA SIIKAA
*
MANSIKKA-KUOHUVIINIKAKKU




UUNIPARSAA, UPPOMUNAA JA PIKAHOLLANDAISE

1 nippu vihreää parsaa
1 kananmuna/ruokailija
pikahollandaise-kastiketta

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Leikkaa tai katkaise kannan kovat osat pois. Vihreää parsaa ei tarvitse kuulema kuoria, näin minulle Stockmannin Herkussa kerrottiin, joten jätin parsat siis kuorimatta. Lado parsat uunivuokaan, sivele ne öljyllä ja ripottele päälle suolaa. Kypsennä noin 6-10 minuuttia, riippuen parsojen paksuudesta.

Uppomunat tein vähän fuskaten, koska minulla on peukalo keskellä kämmentä tämän uppomunahomman kanssa. Ohje kelmumunaan löytyy tästä Soppa365-linkistä tai Sillä sipuli-blogista selkeiden kuvien kera. Itse keitin kananmunia tosin 5 minuuttia, koska kammoksun raakaa valkuaista. Tämä kelmukikka toimii todella hyvin ja lopputuloksena on söpö, pieni munanyytti. Jos et löydä huushollista narua, niin kelmut voi myös solmia.

Pikahollandaise-kastikkeen ohje löytyy puolestaan jo aikaisemmin julkaistusta postauksesta.

Eli ensin parsat uuniin, sitten kelmumunien kimppuun ja kun kananmunat hetken lepäävät kelmupesässään, niin ehdit hyvin tehdä pikahollandaisen, joka valmistuu hetkessä.




SITRUUNAINEN PERUNA-PARSASALAATTI
n. 5 hengelle

Alkuperäinen resepti on otettu Yhteishyvän nettisivuilta. Puolitin annoksen, pyöristelin hieman määriä ja muokkasin hitusen reseptiikkaa. Sitruunavinegrettiin lisäsin kokojyväsinappia ja hieman etikkaa. Rucola jäi puuttumaan salaatista, mutta kaunis se oli ilmankin.

500 g kiinteää perunaa
1 nippu parsaa (400-500g)
1/2 purkkia aurinkokuivattuja tomaatteja (n. 100 g)
80 g parmesaania

Sitruunavinegretti

0,8 dl neitsytoliiviöljyä
0,4 dl sitruunamehua
1 tl kokojyväsinappia
1-2 tl valkoviinietikkaa
1/2 sitruunan raastettu kuori
1-2 rkl ruokokidesokeria
1/2 tl merisuolaa
mustapippuria

Sekoita vinegretin ainekset. Pese ja kuori perunat. Keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Valuta vesi. Imeytä kosteus lisäämällä kattilaan muutama arkki talouspaperia ja anna vetäytyä hetki kannen alla. Viipaloi perunat hieman jäähtyneinä ja siirrä kulhoon. Kaada vinegretti perunoiden päälle. Itse keitin perunat edellisenä päivänä ja tein vinegretin valmiiksi.

Poista parsan puumaiset alaosat. Keitä niitä muutama minuutti suolalla maustetussa vedessä. Valuta vesi ja huuhtele parsat kylmän veden alla, paloittele sopiviksi suupaloiksi. Lisää parsat perunoiden päälle. Kaada kastike salaatin joukkoon ja lisää sitten suikaloidut aurinkokuivatut tomaatit ja parmesaanilastut.




Salaatin kylkeen paistoin vielä pienet palat siikaa, joka sopi annokseen yllättävän hyvin vaikka aluksi pelkäsin, että salaatti olisi liian voimakkaan makuinen kalan kaveriksi.


Joku selvästi säästelee jälkiruokaa varten...

Ja jälkkäriksi raikasta ja hennon kuohuviinin makuista kakkua! Ei voi mennä pieleen...

Mansikka-kuohuviinin kakun ohjeen löydät tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti