Huhheijaa, tämä postaus tulee ihan hieman viiveellä. Filippiinien reissusta on jo aika kauan aikaa, mutta eihän nämä reissuvinkit nyt ihan heti vanhene. Eihän?
Palatkaamme siis viime vuoden joulukuuhun, jolloin vietimme Filippiineillä kolmisen viikkoa. Lensimme Etelä-Koreasta Filippiineille (Soul-Kalibo) ja päädyimme ensimmäisenä Boracay-saarelle, joka sijaitsee suunnilleen maan keskiosassa.
Filippiiniläinen ruoka ei herättänyt meissä kovin korkeita odotuksia. Ruoka on saanut vaikutteita aika monesta paikasta kuten Espanjasta ja Yhdysvalloista. Vaikutteita löytyy myös Kiinasta ja Meksikosta, josta monet mausteet ovat luultavasti tulleet kuten soija ja viinietikka. Tästä kaikesta on syntynyt siis aikamoinen soppa, kaikkine vaikutteineen ja mausteineen. Filippiiniläinen ruoka ei siis muistuta kovinkaan paljon 'aasialaista' ruokaa vaan mausteina käytetään pääsääntöisesti suolaa, pippuria ja valkosipulia.
Filippiineille iskenyt taifuuni hieman muokkasi reissuamme, koska teitä oli suljettu ja Manilan lentokentälle oli mahdotonta päästä. Reissun ensimmäisen viikon vietimme siis Boracay-saarella... Paikka ei miellyttänyt meitä kovinkaan paljon, mutta rantalomailuun se soveltuu oikein hyvin. Hyviäkin ruokia löytyi, kunhan lähti rannan tuntumasta vähän kauemmaksi seikkailemaan.
|
Boracay |
Filippiineillä
possu on kaiken a ja o. Sitä löytyy
kaikkialta ja jokainen ruhonosa käytetään hyväksi niin kuin kuka tahansa
järkevä ihminen tekisikin.
Sisig on hyvin yleinen ruoka Filippiineillä ja se on tehty possun pään eri osista. Kärsä, posket ja ynnä muut osaset on paloiteltu pieniksi paloiksi ja ruoka tarjoillaan valurautaiselta, sihisevältä lautaselta. Alla olevan kuvan annos oli reissumme ensimmäinen paikallinen ruoka, jota maistoimme. Ruoka oli melko mautonta ja sitkeää, joten ei ihan paras alku nälkäisille ja uteliaille reissaajille... Hyvää ehkä hyvin tehtynä. Ehkä.
|
Sisig |
Adobo on myös yksi tunnetuimmista filippiiniläisistä ruoista. Adobo on kana- tai possupataa (joskus myös molempia), jonka maustamiseen on käytetty mm. soijaa ja etikkaa. Kuvamateriaalia ei valitettavasti löydy vaikka söimmekin kyseistä ruokaa kaksi kertaa ja ilmeisen väärissä paikoissa, koska ruoka oli aika epäonnistunutta. Reissun jälkeen tajusin, että olen jopa kokannut kyseistä ruokaa
Kauhaa ja rakkautta-blogin ohjeella (oikein hyvä). Helsingin Sanoman
linkistä löytyy myös resepti tähän 'epäviralliseen' kansallisruokaan. Menee ehdottomasti kokeiluun.
Boracayn D'Talipapan markkinoilla pääset ihailemaan kaiken krääsän lisäksi mereneläviä. Tiskien vierestä löytyy ravintoloita, joissa pääset herkuttelemaan ostamillasi merenelävillä kunhan ensin kannat ostamasi saaliit ravintolaan. Siellä ne punnitaan ja saat itse valita kokkaustavan ja kastikkeet. Ruoan hinta koostuu siis painosta ja kokkaustavasta. Mitään halpaa touhua se ei kuitenkaan ole, joten merenelävien hinnoista kannattaa yrittää tinkiä.
Tarkista myös kalojen tuoreus, haistele ja tutki ne tarkkaan.
Kaikki ruoat olivat hyviä, vaikka katkaravut olivatkin hieman ylikypsiä ja kastike aika makeaa
. Grillattu kala oli yksi parhaista annoksista. Ruokajuomana juotiin paikallista
Tanduya-merkkistä rommia ja colaa. Kummasti alkoi reissun lopussa pelkkä colakin maistumaan rommilta...
|
Chicken inasal |
Chicken inasal on grillatua kanaa, jonka kullankeltainen väri tulee annatto-öljystä. Annatto-pensaan hedelmä pitää sisällään tiilenpunaisia siemeniä, joista valmistetaan muun muassa juuri öljyä. Espanjalaiset veivät aikoinaan mausteen Filippiineille ja sitä käytetään paljon paikallisissa ruoissa. Jokaiseen ruokaan sopii
mango shake!
Täytyy tässä välissä kertoa, että söimme Boracaylla myös todella hyviä ruokia
korealaisessa ravintolassa... Boracay on korealaisten suuressa suosiossa, koska Soulista on hyvät yhteydet Kalibon lentokentälle ja sieltä pääsee helposti Boracay-saarelle. Lento kestää muistaakseni noin 4,5 tuntia.
|
Kylmää nuudelisoppaa - Naengmyeon |
|
Kimchi-soppaa ja lisukkeita |
Boracay-saarelta siirryimme Siquijor-saarelle. Todettakoon, että ainakaan bussilla matkustaminen ei ole Filippiineillä siitä mukavimmasta päästä.Tiet ovat kuoppaisia, mutta kyydit ovat kyllä edullisia. Perille pääseminen kestää teiden huonon kunnon vuoksi kauan ja senkin takia, että varsinaisia pysäkkejä ei taida olla muualla kuin pääteasemalla. Ihmisiä saattaa tulla kyytiin välillä 20 metrin välein, joka hidastaa hommaa aika lailla. Kiihdytys, pysähdys, kiihdytys, pysähdys ja sitä rataa. Etsi siis bussi, jossa lukee "One stop". Helpottaa matkantekoa huomattavasti.
SIQUIJOR
Matka Boraycaysta Siquijor-saarelle on pitkä ja ehkä hieman tuskainen, mutta saari on kaikessa mystisyydessään ja kauneudessaan paratiisi. Juuri sellainen paikka, jota etsimme. Monet paikalliset kauhistuivat sitä, että olimme matkalla Siquijor-saarelle, koska siellä esiintyy mustaa ja valkoista magiaa ja monet kertoivat hurjia tarinoita siitä, kuinka ihmiset ovat seonneet saarella. Meille saari aiheutti vain ja ainoastaan positiivisia vaikutuksia mielialaan ja olemukseen. Ihmiset olivat aidosti ystävällisiä ja maisemat huikean kauniita. Saarelta löytyy myös paljon nähtävää kuten vesiputouksia ja rantoja. Skootterilla pääsee helposti paikasta toiseen.
|
Näkymä parvekkeelta |
|
Tuoretta kookosvettä |
|
Buko pie |
|
Buko pie on tehty taikinasta ja nuoren kookoksen hedelmälihasta. Piirakka on aavistuksen makea ja hyvin täyttävä. Tätäkin herkkua maistoimme aivan sattumalta kun kaupustelija ilmestyi majapaikkamme takapihalle näitä myymään.
|
Grillailua |
Filippiiläiset ovat kovia grillaamaan. Ritilällä tirisee useimmiten kanan koipipalat tai muut herkulliset osat kuten kanan suoli. Liha on väriltään punertavaa, joka tulee marinadista.
Lechon manok on kokonaan grillattu kana, jota löytyy monesta katuruokakojusta.
Lechon on puolestaan kokonaan grillattu possu, jota tarjotaan yleensä juhlissa.
|
San Miguel Flavored beer, grillattua kanaa ja riisiä pienissä kääröissä |
|
Kanan suolia ja lihaa |
|
Balut |
Balut ei ehkä sovi heikkohermoisimmille. Balut on keitetty ankan (tai kanan) muna, jonka sisällä on jo melko pitkälle kehittynyt sikiö. Balut on suosittu katuruoka ja se tarjoillaan maustetun viinietikan kanssa.
Paikallisia keittoja/pataruokia kannattaa ehdottomasti maistaa. Teiden varsilta löytyy paljon kojuja, jotka notkuvat erikokoisia kattiloita täynnä herkullisia liemiä. Liemet ovat muhineet lihapaloineen ja luineen varmasti tuntikauseja ja maku on sen mukainen. Meille keitot olivat useimmiten aamupalaa, paikallisille lounaita... Yksi parhaista keitoista oli tuo kuvan oikeassa alalaidassa oleva mungpapu-keitto. Yleisesti Filippiineillä syödään aamupalaksi riisiä, paistettua kananmunaa ja lihaa kuten pekonia, chorizoa tai corn beef-lihasäilykettä.
Tuoretta lihaa, kalaa ja kasviksia kannattaa ehdottomasti hankkia, varsinkin jos majapaikasta löytyy grilli ja keittiö. Oli ihanaa päästä välillä itsekin keittiön puolelle hääräämään. Siquijorilla grillasimme kalaa, possua ja söimme paljon vihanneksia.
Jakkihedelmä eli jackfruit tuli myös tutuksi tällä reissulla. Maku voi olla ensikertalaiselle melko outo, mutta kun makuun tottuu niin se on jopa koukuttava naposteltava. Hedelmäliha sijaitsee isojen siemenien ympärillä. ja parhaiten hedelmälihan saa irti ihan sormilla repimällä. Vielä pikku huomautuksen sananen tuosta hedelmästä... Hedelmästä irtoaa valkoista, hyvin liiman oloista nestettä, jota on aika mahdoton saada käsistä (vaatteista puhumattakaan) pois ellei halua hieroa käsiään epätoivoisesti rantahiekassa. Kookosöljyä tai kerosiinia auttaa asiaa, mutta niitä nyt harvoin omasta rinkasta löytyy.
|
Viimeistä palaa myöten |
Calamansi muistuttaa pientä limeä, mutta on maultaan hyvin erilainen. Calamansia käytetään ruoanlaittoon ja siitä tehdään muun muassa mehua, joka muistuttaa väriltään appelsiinimehua. Maku on samaan aikaan makea ja hieman kirpeä. Kämmeneltä löytyy myös räjähtävän tulisia bird's eye eli
siling labuyo-chilejä.
Vietimme joulun Cebu Cityssä, melkoisen prameassa Marco Polo-hotellissa. Miten ihanaa olikaan painaa päänsä puhtaan valkoiseen ja muhkeaan sänkyyn ja nauttia ihana jouluateria hotellin terassin yläilmoissa Blu Bar & Grill-nimisessä raflassa, noin 300 metrin korkeudessa. Ruoka oli todella hyvää ja palvelu ystävällistä. Hotelliyöt olivat kaiken lisäksi hyvässä tarjouksessa eikä hinta todellakaan päätä huimannut.
|
Bantayan Island ja taivaallista possua |
Vaikka kuinka nautinkin yläilmoissa syömisestä ja viinin siemailusta, niin hyvin yksinkertainen ruoka oli tällä kertaa se mieleenpainuvin kokemus. Siksi tämä postaus on parasta päättääkin reissun ylivoimaisesti parhaaseen ruokaan eli
liempoon. Liempo on rapeaksi grillattua porsaankylkeä. Yksinkertaista, mehevää, rapeaa ja taivaallista. Söimme annoksen riisin kanssa eikä se tarvinnut seurakseen mitään muuta. Paitsi komeaa seuraa tietenkin.
*
Joitakin ruokaan liittyviä faktoja otettu mm. näistä linkeistä:
http://www.filippiinit-seura.fi/ruokakulttuuri.html
http://kerranelamassa.fi/filippiinit-opas/filippiinilainen-keittio-ja-ruoka/