maanantai 30. marraskuuta 2015

Pataleipä

Koko kesän saimme malttamattomina odottaa uuden keittiömme valmistumista. Oli ihanaa kaivaa kaikki remonttipölyn alla lojuneet, yksinäiset ja hylätyt keittiötavarat takaisin käyttöön kesän jälkeen. Emaloitu valurautapatakin löysi paikkansa kaapin päältä kun ei muualle mahtunut ja sillä onkin leivottu nyt vihdoin ja viimein pataleipää! Leivästä tuli todella maukasta ja kuoresta tuli ihanan rapea. Olen aikaisemmin ollut täysi tunari sämpylöiden ja leipien leipomisessa, mutta pataleipä on ollut helppudessaan varsinainen pelastus.


PATALEIPÄ

6 dl vehnäjauhoa
1 dl tattarijauhoa
1,5 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
3,5-4 dl vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää lämmin (vähintään 42 asteinen) vesi ja sekoita, mutta älä vaivaa. Peitä kulho tiiviisti kelmulla ja anna taikinan seistä huoneenlämmössä 12-24 tuntia.

Laita valurautapata kansineen kuumentumaan 225 asteeseen (Le Creuset-padan muovinuppi kestää vain 200 astetta eli jos käytät pataa usein yli 200 asteessa, niin on ehkä parempi ostaa metallinen nuppi tilalle, joka kestää korkeampia lämpötiloja.)

Kumoa taikinan jauhotetulle pöydälle ja käännä kaksinkerroin.

Nosta kuuma pata uunista ja kippaa taikina pataan. Kypsennä kannen alla 30 minuuttia, ota sitten kansi pois ja kypsennä leipää vielä 15 minuuttia. Kumoa leipä padasta ja anna jäähtyä kevyesti liinalla peitettynä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti