keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Gluteenittomat tattariblinit

Nyt on blinikausi avattu! Tein viime viikolla blinejä ensimmäistä kertaa elämässäni ja täytyy kyllä todeta, että ne onnistuivat lähes täydellisesti. Löysin tämän blinireseptin Piparkakkutalon akka-blogista, jossa taikinan annetaan olla huoneenlämmössä noin 12 tuntia, mutta itse pidin taikinaa huoneenlämmössä 4 tuntia (se oli syy miksi näistä tuli vain lähes täydellisiä) ja sen jälkeen siirsin taikinan jääkaappiin ja annoin sen levätä rauhassa seuraavaan iltapäivään. Ensi kerralla annan kyllä taikinan olla huoneenlämmössä pidempään, jotta taikina hapattuu kunnolla.

Blinit paistoin kirkastetussa voissa, jota on todella helppo valmistaa itse. Kirkastettu voi kestää hyvin paistamista eikä se käryä blinejä paistaessa. Toimii siis hyvin keittiössä, josta puuttuu liesituuletin...





Tattariblinit
n. 10-15 kpl

2,5 dl täysmaitoa
2,5 dl maitoa
1 tl kuivahiivaa
4 dl tattarijauhoja
1 tl psylliumjauhetta
0,5 tl suolaa (itse laitoin kyllä ripauksen enemmän)
2 rkl voisulaa
2 kananmunaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina

paistamiseen: kirkastettua voita

Mittaa maito ja vesi kattilaan ja lämmitä +45 asteiseksi. Lisää sitten hiiva, psylliym ja jauhot sekaan, sekoita tasaiseksi esimerkiksi vispilällä. Peitä taikina kelmulla ja anna käydä huoneenlämmössä (4-)12 tuntia.

Seuraavana päivänä kylmään taikinaan vatkataan sekaan suola ja tilkka voisulaa. Kananmunista erotellaan valkuaiset vatkauskulhoon ja keltuaiset saa heittää sellaisenaan taikinan sekaan. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja nostele se pienissä erissä taikinan sekaan varovasti, jotta kuohkeus säilyy.

Parhaat blinit syntyvät valurautaisessa pannussa, mutta itse käytin pientä teflon-pannua. Kuumenna pannu kunnolla ja lisää reilusti kirkastettua voita. Lisää blinitaikinaa pannulle pienellä kauhalla ja anna pohjan paistua kullanruskeaksi. Lisää hieman kirkastettua voita blinin päälle ja käännä. Paista kypsäksi ja tarjoa valmiit blinit smetanan, mädin, kalan ja muiden herkkujen kanssa. 

Viime perjantaina tuli muuten kokeiltua laivan buffetissa merilevä"mätiä", joka oli oikeastaan aika hyvää (ja sopii myös hyvin esimerkiksi kala-allergisille). Satuinpa löytämään kyseistä tuotetta eilen jopa omasta lähikaupasta...

Kirkastettu voi

Paloittele 300 g (tai koko paketillinen) voita kattilaan ja sulata miedolla lämmöllä. Älä missään nimessä sekoita! Voin sulaessa hera laskeutuu kattilan pohjaan. Kaada pinnalle erottunut kirkas rasva varovasti puhtaaseen astiaan. Heramassan voi käyttää esimerkiksi leivontaan, jos haluaa.

Blinien kanssa nautittiin suositusviiniä: 'Von Unserm' Rheingau Riesling Trocken 2013, jonka vahva hapokkuus toimi hyvin blinien ja lisukkeiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti