sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Kulinaristin lauantai: raakakakkua, nyhtöpossua, coleslow-resepti, hot pot ja muutama viinisuositus

Tiesin jo heti lauantaiaamuna herättyäni, että tästä olisi tulossa iloinen päivä. Kun on kunnon yöunet takana niin maailma näyttää paljon paremmalta. Aamuinen ruisleipäkin maistui hyvältä vaikka olikin sitä nimeltämainitsematonta suorakaiteen muotoista palaa hyvin tavanomaisilla lisukkeilla. Mitä harvemmin leipää syö sitä mukavampaa on syödä sitä kiireettömästi ja nauttien. Työaamuina aikaa on sen sijaan varattu vain pukeutumiselle, kahvikupilliselle ja meikkaamiselle ja joskus hoidan kaikki kolme asiaa jotakuinkin samaan aikaan. Kiireessä syöminen on kamalinta mitä tiedän, joten otan yleensä pienen evään mukaani ja odottaessani kaikessa rauhassa omaa bussia seuraan kun ihmiset kiiruhtavat Kampissa kuin pienet muurahaiset. Kerran eräällä naisella oli niin kiire bussiin, että hän riisui korkokengät jalastaan ja lähti hillittömään juoksuun. Siellähän se nainen seisoi loppujen lopuksi samalla bussilaiturilla. Bussin lähtöön oli vielä 10 minuuttia...

Edellisessä blogipostauksessa käväisin syömässä raakakakkua Johan & Nyström-kahvilassa ja sama teema jatkuu osittain tässäkin jutussa. Treffasimme rakkaan ystäväni kanssa keskustassa ja suuntasimme Hymy Raw Food Cafehen, joka löytyy Katariinankadulta.




Maistelimme kahvilan cappuccinot, raakajäätelön ja tyrnikakun. Kahvi oli priimaa tavaraa ja raakamaito antoi siihen oman, noh hieman lehmäisän makunsa, mutta hyvällä tavalla. Jäätelö oli minttuinen ja raikas vaikka se olikin varsin kovaa ja suli hitaasti. Tyrnikakku oli todella hyvää, täyteläinen ja tyrni maistui siinä sopivasti. Pohja oli tosin aavistuksen liian paksu omaan makuuni. Pääsimme myös maistamaan balilaista suklaakakkua, mutta se oli aivan erilaista kuin Johan & Nyström-kahvilassa. Pohja oli selvästi paksumpi ja täyte ei ollut aivan niin täyteläinen ja tryffelimäinen kuin viimeksi, mutta maku oli silti suklainen.

Kotiin palattuani oli aika tyhjentää hieman jääkapin sisältöä. Olin viikolla valmistanut kolmen kilon kasslerkimpaleen, tuttavallisemmin siis nyhtöpössua ja sitä oli hyvin jäljellä viikonlopun herkkuhetkiä varten. Pikainen coleslow vielä kylkeen niin gourmethetki oli taattu.




Coleslow

kastike:
vajaa desi ranskankermaa
0,5 dl majoneesia
2 tl valko/omenaviinietikkaa
1 tl sokeria
ripaus suolaa

1 iso porkkana
1 keskikokoinen omena
pieni pala punakaalia

Sekoita kastike valmiiksi kulhoon. Raasta porkkana ja omena raasteeksi. Suikaloi kaali mahdollisimman ohueksi. Lisää raasteet ja kaalisuikaleet kastikkeen joukkoon ja sekoita kunnolla. Tarkista maku ja anna maustua hetki. (Coleslown voi antaa maustua seuraavaan päivään, mutta itse tykkään nauttia sen saman tien. Up to you!)




Nyhtöpossun reseptejä löytyy lukematon määrä Internetistä, joten en tällä kertaa lähde omaa reseptiä levittelemään varsinkaan kun lopputulos oli hieman kohtalainen. Ihan mehevää, mutta ei tarpeeksi mehevää. Onneksi HP-soossi ja coleslow mehevöittivät kokonaisuutta. Kuvassa näkyvä hodarisämpylä on Kanniston leipomosta. Suosittelen myös samaisen leipomon hampurilaissämpylöitä, jos ei kaipaa pöytäänsä kaupan höttöleipää. Olisihan ne leivät voinut toki leipoa itse mutta... seuraavaan aiheeseen.

Illalla olikin vuorossa varsinainen ruokaelämys kun kiinalainen ystävämme kokkasi hot pottia. Mikä ihana tapa syödä kun kaikki istuvat saman pöydän ääressä ja nauttivat samaa ruokaa. Ei annoskateutta, ei pahaa mieltä vaan naurua ja yhteistä iloa hyvää seuraa ja ruokaa kohtaan.

Osa raaka-aineista oli tuotu Kiinasta asti, mutta aasialaisista kaupoista saa ainakin jonkin sortin hot pot-tahnaa. Pataan tuli tahnan lisäksi ainakin sipulia, purjoa, tomaattia, kurkkua, laakerinlehtiä ja paljon muita vieraita mausteita makua antamaan. Kun liemi oli kiehunut aikansa niin sekaan heitettiin muun muassa sieniä, riisipalloja ja tofua. Jotkut raaka-aineet kypsennettiin itse kuten ohueksi leikatut lihasiivut. Kaikki padasta noukitut herkut dipattiin vielä kastikkeeseen, jossa oli... en nyt muista, mutta ensi kerralla otan reseptit talteen. Lopuksi liemeen heitettiin vielä perunaviipaleita ja nuudeleitä kypsymään. Taattua herkkua.



 
Lopuksi vielä kaksi varteenotettavaa valkoviiniä, jotka sopivat hyvin seurustelujuomaksi tai mausteisen ruoan kaveriksi.

* Pfaff Pinot Gris 2013, Ranska

* Wolfberger Riesling-Pinot Gris, Ranska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti