tiistai 24. helmikuuta 2015

Kimchi-pannukakku eli kimchijeon

Tässä simppeli ohje korealaisen pannukakkun valmistukseen, joka toimii hyvin vaikka välipalana. Ohje on otettu The kitchn-nettisivuilta, josta löytyy muitakin mukavia ohjeita. Muokkailin desimittoja hieman, mutta muuten ainesosat ovat samat kuin alkuperäisessä ohjeessa.

Ohje on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen, varsinkin jos olet jäänyt yhtä pahasti kimchikoukkuun niin kuin tässä huushollissa ollaan... Itse olen ostanut kimchin valmiina ja löysinkin tosi hyvän tuotteen Hakaniemen Asian Marketista (Sörnäisten rantatie 3). Juuri sitä ostamaani purnukkaa ei nettisivuilta löydy, mutta alla olevassa kuvassa se on oikealla. Kimchin voi toki tehdä itsekin!


Gochujang, ssamjang, gochugaru ja kimchi


Kimchijeon
1 iso tai 2 pienempää pannukakkua

1 dl kimchiä
1 dl nestettä
0,5 dl vehnäjauhoa tai gluteenittomia jauhoja
0,5 dl riisijauhoa
1 kevätsipuli
ripaus suolaa
öljyä paistamiseen

Valuta kimchi ja ota neste talteen vaikka suoraan desin mittaan. Lisää vettä sen verran, että nestettä on 1 desilitra. Pilko kimchi hieman pienemmäksi. Laita kulhoon kimchi, neste ja jauhot ja sekoita taikina takaiseksi. Hienonna kevätsipuli ja lisää taikinan joukkoon. Mausta ripauksella suolaa ja anna taikinan seistä noin 10 minuuttia.

Kuumenna paistinpannu (koolla ei niin väliä, taikina ei ole kovin juoksevaa) ja lisää noin ruokalusikallinen öljyä. Levitä öljy pannulle ja lisää taikina pannulle, joko kokonaan tai pienemmissä erissä. Paista pannukakkua noin kaksi minuuttia, kunnes pohja on kypsynyt ja hieman rapeutunut. Käännä ja paista toinenkin puoli kypsäksi.

Leikkaa valmis/valmiit pannukakut paloiksi esimerkiksi saksilla ja tarjoa kastikkeen (ohje alhaalla) kera tai sellaisenaan.








Dippailukastike yangnyeomjang

3 rkl soijaa
1 rkl seesamiöljyä
½ tl riisiviinietikkaa tai tavallista valkoviinietikkaa
2 tl gochugarua (korealaista chilijauhetta)
2 tl (paahdettuja) seesaminsiemeniä
½ tl sokeria tai hunajaa
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 kevätsipuli hienonnettuna

Sekoita kaikki ainekset pienessä kulhossa, tarkista maku.

sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Korealainen toast skagen

No nyt on maut kohdillaan! Tämä toast skagen maustetaan hyvin trendikkäällä tavalla korealaisittain. Tarjoa alkupalana tai pääruokana, kyllä kahdella isolla leivällä sai nälän karkotettua!




Toast skagen korealaisittain
2-4 annosta

360 g isoja katkarapuja (MSC-merkittyjä)
4 reilua ruokalusikkallista majoneesia  (n. 0,7 dl)
2 reilua ruokalusikkalista ranskankermaa 
1 kevätsipuli hienonnettuna
1,5 rkl gochujang-chilitahnaa
1 rkl gochugaru-chilijauhetta
½ tl riisiviinietikkaa
1 rkl seesaminsiemeniä

Tarjoiluun: 4 isoa paahtoleipää, salaatinlehtiä, chiliä, korianteria ja pehmeäksi keitettyjä kananmunia

Sulata katkaravut ja laita ne kulhoon, jonka pohjalla on talouspaperia. Näin ylimääräinen neste imeytyy paperiin eikä täytteestä tule liian vetelää. Nosta talouspaperi pois ja lisää katkarapujen sekaan kaikki muut ainekset, tarkista maku. Lisää chilitahnaa ja jauhetta vähitellen, jos haluat miedompia makuja.

Paista neljä paahtoleipää molemmin puolin pannulla öljyn kanssa. Laita leivän päälle salaatinlehtiä, katkaraputäytettä, pala kananmunaa, koristele chilillä ja korianterilla. Chiliä ja koriateria voi myös hienontaa katkarapujen joukkoon.






tiistai 17. helmikuuta 2015

Etelä-Korea - Soul

Loistava alku viime sunnuntaiaamulle: melkein valmis postaus hävisi yhdellä pienellä hätiköidyllä napin painalluksella, joten koko homma pitikin sitten aloittaa kokonaan alusta...

Tässä postauksessa vietellään reissun toista päivää (joka oli siis jo aikoja sitten eli viime joulukuun alussa), mutta seassa on kuvia myös reissun viimeisistä päivistä, jotka sijoittuvat joulukuun loppuun. Muut päivät vietimme Filippiineillä ja ruokajuttuja riittää sieltäkin.

Mutta nyt vielä hetkeksi Etelä-Koreaan, jossa on muuten ihanan ruoan lisäksi ihan mieletön kahvilakulttuuri. Samalta kadulta saattaa löytyä lukemattomia kahviloita, joten pahintakaan kahvihammasta ei ala kolottaa. Monet kahvilat ovat tuttuja ympäri maailmaa (mm. Starbucks, The Coffee Bean & Tea Leef), mutta kotimaisiakin kahviloita löytyy helposti kuten Angel-In-Us ja The Twosome Place. Kahvilat ovat yleisesti hyvin länsimaalaisia ja niistä löytyy sekä suolaista että makeaa syötävää. The Twosome Place tuli ainakin testattua ja kahvi oli siellä todella hyvää.


Namdaemun Market

Kyseinen markkinamesta on Etelä-Korean suurimpia ja vanhimpia ja valikoima on sen mukainen: vaatteita, keittiötarvikkeita, lääkkeitä, ihan mitä vain ja tietenkin ruokaa. Se, mitä et Namdaemunista löydä, niin sitä et luultavasti tarvitsekaan.

Ruokakujat ovat kapeita ja tuoksut huumaavia. Kävimme Namdaemunissa nauttimassa lounasta. Siitä päästäänkin tähän kala-annokseen, jonka alkuperää olen yrittänyt tässä tutkia jo tovin enkä viitsi nyt enempää tunteja siihen käyttää, mutta oli kala sitten makrillia tai 'hair tail fish' tai mitä tahansa, niin se oli joka tapauksessa herkullista ja tulista, täydellinen keitto kylmään päivään.







Tilasimme lounaaksi myös bibimbapia, joka on hyvin tunnettu korealainen ruoka. Se on kaikessa yksinkertaisuudessaan annos, jonka voi koota melkein mistä tahansa, kunhan mukana on riisiä, lihaa, kasviksia ja Suomessakin mainettaan niittänyttä gochujang-chilitahnaa. Bibimbapin päälle voi paistaa kananmunan tai sekoittaa raa'an kananmunan riisin ja muiden ainesten sekaan. Kivipata (dolsot) pitää ruoan kuumana ja samalla pohja paistuu mukavan rapeaksi. Pöydällä olevat muut lisukkeet (kimchi, kalapalat, höyrytetty munakas, keitto ynnä muut) kuuluvat annoksen hintaan.


Korealainen BBQ

Illallista vietettiin grillailun ja chillailun merkeissä. Barbeque-paikkoja löytyy lukemattomia ja valitsimme ravintolan ihan summanmutikassa. Ravintolassa oli paljon paikallisia, joten ei kovin pieleen homma voinut mennä.





Tilasimme grillattavaksi possua, joka ei todellakaan ole mitään low fat-kamaa vaan kunnon rasvaista possun kylkeä, joka mukavasti tirisee grillin päällä. Tuo kuvassa näkyvä grilli oli kyllä aika onneton siinä mielessä, että se kärytti melkoisesti. Tarjoilija kyllä vaihtaa aina tarvittaessa uuden ritilän.




Lisukkeet kuuluvat annosten hintaan ja niitä voi aina pyytää halutessaan lisää. Oikealta löytyy kevätsipulisalaattia, jossa on sekoitettu gochujang-chilitahnaa. Mukana on myös kimchiä ja kaalisalaattia majoneesin kera.


Bulgogi-lihaa

Bulgogi on marinoitua naudanlihaa ja se on yleensä paloiteltu jo valmiiksi pienemmiksi paloiksi toisin kuin possunkylki, jota kuuluu grillata hetki ja sitten leikata paloiksi saksilla. Kaikki tarvittavat grillausvälineet tuodaan kyllä pöytään ja jos näyttää olevan tarpeeksi ulapalla koko touhusta niin apua saa tarjoilijalta tai ainakin myötätuntoisia katseita muilta ruokailijoilta.

Grillatut lihanpalat kääritään salaatin- tai shisolehteen haluamiensa lisukkeiden kera. Grillipaikoissa tarjotaan aina ssamjang-tahnaa, jota voi sipaista salaatinlehtikääreen sisälle. Ssamjang-tahnaa löytyy Suomestakin, aasialaisten kauppojen valikoimasta. 

Ruokajuomana ehdoton ykkönen on magkeolli, joka on valmistettu riisistä ja on maultaan miedon makuinen ja sopii hyvin esimerkiksi tulisen ruoan kanssa. Toinen hyvä, mutta hieman tujumpi vaihtoehto on soju-viina, joka on valmistettu riisistä tislaamalla. Magkeolli nautitaan matalista kupeista ja soju nautitaan shottilaseista. 

Talvitakit saa ravintolassa yleensä talteen penkin alla olevaan säilytystilaan. Joissakin ravintoloissa on myös isoja muovipusseja, johon takkinsa saa suojaan savulta ja käryltä.







Nyt hypätäänkin sitten suoraan reissun viimeisiin päiviin, johon kuului vaeltelua Dongdaemunin ja Kwang Jangin markkinoilla.


Yeonggwang gulbi eli kuivattua kalaa


Mungopapu-pannukakkuja (bindaetteok)





Kannattaa ehdottomasti maistaa verimakkaraa, joka koreaksi on sundae. Tyypillisesti makkara valmistetaan porsaan suolesta, joka täytetään lasinuudelilla, ohralla tai riisillä ja porsaan verellä. Makkaran maku korostuu ja paranee entisestään, kun palasen dippaa suolaan, jota tulee annoksen mukana. Kylkiäisenä annoksesta löytyy myös höyrytettyä/keitettyä keuhkoa ja maksaa, joka ei kyllä ulkonäöllään varsinaisesti hurmaa, mutta maku on ok.





Jos vielä illanvieton jälkeen nälkä kurnii, niin katukeittiöitä löytyy onneksi joka paikasta. Tästä kojusta kokeilimme lihavartaita. Kojuista löytyy paljon uppopaistettuja ruokia, kuten nuo kuvan alhaalla komeilevat uppopaistetut hot dogit ja tikkuperunapötkylät. Jätettiin ne suosiolla testattavaksi ensi kertaan.. Vartaat olivat kyllä maistuvia!