keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Gluteenittomat tattariblinit

Nyt on blinikausi avattu! Tein viime viikolla blinejä ensimmäistä kertaa elämässäni ja täytyy kyllä todeta, että ne onnistuivat lähes täydellisesti. Löysin tämän blinireseptin Piparkakkutalon akka-blogista, jossa taikinan annetaan olla huoneenlämmössä noin 12 tuntia, mutta itse pidin taikinaa huoneenlämmössä 4 tuntia (se oli syy miksi näistä tuli vain lähes täydellisiä) ja sen jälkeen siirsin taikinan jääkaappiin ja annoin sen levätä rauhassa seuraavaan iltapäivään. Ensi kerralla annan kyllä taikinan olla huoneenlämmössä pidempään, jotta taikina hapattuu kunnolla.

Blinit paistoin kirkastetussa voissa, jota on todella helppo valmistaa itse. Kirkastettu voi kestää hyvin paistamista eikä se käryä blinejä paistaessa. Toimii siis hyvin keittiössä, josta puuttuu liesituuletin...





Tattariblinit
n. 10-15 kpl

2,5 dl täysmaitoa
2,5 dl maitoa
1 tl kuivahiivaa
4 dl tattarijauhoja
1 tl psylliumjauhetta
0,5 tl suolaa (itse laitoin kyllä ripauksen enemmän)
2 rkl voisulaa
2 kananmunaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina

paistamiseen: kirkastettua voita

Mittaa maito ja vesi kattilaan ja lämmitä +45 asteiseksi. Lisää sitten hiiva, psylliym ja jauhot sekaan, sekoita tasaiseksi esimerkiksi vispilällä. Peitä taikina kelmulla ja anna käydä huoneenlämmössä (4-)12 tuntia.

Seuraavana päivänä kylmään taikinaan vatkataan sekaan suola ja tilkka voisulaa. Kananmunista erotellaan valkuaiset vatkauskulhoon ja keltuaiset saa heittää sellaisenaan taikinan sekaan. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja nostele se pienissä erissä taikinan sekaan varovasti, jotta kuohkeus säilyy.

Parhaat blinit syntyvät valurautaisessa pannussa, mutta itse käytin pientä teflon-pannua. Kuumenna pannu kunnolla ja lisää reilusti kirkastettua voita. Lisää blinitaikinaa pannulle pienellä kauhalla ja anna pohjan paistua kullanruskeaksi. Lisää hieman kirkastettua voita blinin päälle ja käännä. Paista kypsäksi ja tarjoa valmiit blinit smetanan, mädin, kalan ja muiden herkkujen kanssa. 

Viime perjantaina tuli muuten kokeiltua laivan buffetissa merilevä"mätiä", joka oli oikeastaan aika hyvää (ja sopii myös hyvin esimerkiksi kala-allergisille). Satuinpa löytämään kyseistä tuotetta eilen jopa omasta lähikaupasta...

Kirkastettu voi

Paloittele 300 g (tai koko paketillinen) voita kattilaan ja sulata miedolla lämmöllä. Älä missään nimessä sekoita! Voin sulaessa hera laskeutuu kattilan pohjaan. Kaada pinnalle erottunut kirkas rasva varovasti puhtaaseen astiaan. Heramassan voi käyttää esimerkiksi leivontaan, jos haluaa.

Blinien kanssa nautittiin suositusviiniä: 'Von Unserm' Rheingau Riesling Trocken 2013, jonka vahva hapokkuus toimi hyvin blinien ja lisukkeiden kanssa.

torstai 22. tammikuuta 2015

Pieni pintaraapaisu: Etelä-Korea - Soul

Nyt on reissut reissattu ja on aika jäsentää kaikki ne mieleenpainuvat ja ei niin mieleenpainuvat ruokaelämykset blogiin. Ruokakuvia löytyy ylivoimaisesti eniten, kameran loput kuvat ovat kissakuvia (kaikki minua vähääkään tuntevat tietävät tämän älyttömän kissafanituksen) ja jonkin sortin maisemaotoksia löytyy myös, onneksi. Ruokakuvamateriaalia siis riittää, mutta yritän olla kuvien kanssa kohtuullinen...

Kuukauden reissun aikana eli joulukuussa vierailimme sekä Etelä-Koreassa että Filippiineillä, mutta aloitan tällä erää Etelä-Koreasta, jossa vietimme yhteensä 5 päivää. Saavuille joulukuun alussa kevättakkiemme kanssa hyytävän kylmään pääkaupunkiin. Hotellin check in oli vielä tuntien päässä, joten lähdimme kiertelemään katuja ja etsimään lämmittävää lounasta.

Etelä-Korea on ruokamatkailijalle loistava kohde. Ruoka on edullista, erilaista ja herkullista. Katukeittiöitä ja ruokakojuja löytyy joka nurkan takaa. Eipä sitä tarvinnut hotellilta kauas lähteä kun jo näimme höyryäviä patoja ja houkuttelevan näköisiä ravintoloita tuntui löytyvän loputtomiin.




Oma tietämykseni korealaisesta keittiöstä oli ennen reissua varsin kapea. Olen tehnyt kerran kotikeittiössä bulgogia (marinoituja lihasuikaleita grillattuna/paistettuna ja mm. salaatinlehdillä tarjottuna) ja yhden kerran syönyt Helsingin (ja ilmeisesti Suomen ainoassa) korealaisessa ravintolassa Korea Housessa. Mikä olikaan siis parempi tapa tutustua paikallisiin herkkuihin kuin mennä paikan päälle, syödä, ihmetellä ja ottaa uusista ruuista selvää.




Ensimmäinen lounaamme oli (luultavasti) nimeltään seolleongtang, jota tarjotaan erityisesti Soulissa. Keitossa on käytetty muun muassa härän luita ja lientä haudutetaan monta tuntia tai kokonainen päivä. Liemi on miltei maitomaista ja hyvin miedon makuista. Ylemmässä keitossa on korealaisia mykyjä eli manduja, alemmassa keitossa lihasuikaleita ja tofua. Lisukkeena keskeltä pöytää löytyy kimchiä eli hapatettua kiinankaalia, joka maustetaan muun muassa chilillä ja inkiväärillä. Kimchi on todella koukuttava lisuke eikä korealaista ruokaa voi syödä ilman kimchiä. Hieman piti vieruspöydistä katsoa mallia, että kuinka tuota keittoa tulee syödä, skipataanko kaikki riisi kerralla vai mitä ihmettä. Tuosta öljyn näköisestä ruokajuomasta ei ole niinkään tietoa kuin vain se, että se oli kamalan makuista.




Dung (poop) bread


Väsymys ja vilu alkoivat kaupungilla yltyä melko kovaksi, joten pienet päiväunet olivat paikallaan. Oli ehkä pienoinen virhe nukkua iltaan asti, mutta minkäs teet kun väsyttää. Illalla suuntasimme tutkailemaan Kwang Jang Marketia, joka sijaitsi kävelymatkan päässä hotellilta.













Oli melko kylmä ilta, mutta kuumien ja houkuttelevien ruokien äärellä pari miinusastetta ei tuntunutkaan enää yhtään niin pahalta. Ihmiset istuivat toppatakeissaan lämmitetyille penkeille ja nauttivat sulassa sovussa lempiannoksiaan vierekkäin. Muita turisteja ei näkynyt missään, joten saimme osaksemme uteliaita katseita ja maistiaisia.

Maistoimme nokdu bindaetteok-pannukakkuja, joissa on käytetty runsaasti idätettyjä mungpapuja. Yksi pannukakku riitti hyvin kahdelle, ja lisukkeena tarjottiin tietenkin kimchiä. Iltapalaksi nappasimme vielä mukaan ttheokbokkia, joka on näin vapaasti selitettynä pehmeitä riisikakun paloja (todella) tulisessa kastikkeessa. Tästä pikaruoasta ei todellakaan tullut omaa suosikkiani vaikka se onkin hyvin yleinen pikaruoka Koreassa.




Kaiken kaikkiaan Kwang Jang Market on loistava paikka tutkia ja syödä paikallisia herkkuja, ja sinne kannattaa todellakin lähteä tyhjin vatsoin.

Reissutarinat jatkuvat taas kun läppäri saapuu matkoiltaan!

lauantai 17. tammikuuta 2015

Karamellisoitu sipulipiirakka

Tein uuden vuoden paikkeilla tämän Valion karamellisoidun sipulipiirakan, joka oli todella onnistunut. Tässä siis pikainen reseptivinkki vaikka huomiseen brunssipöytään!

Reseptissä täytteeseen tulee 400 grammaa sipulia, mutta vähempikin riittää, varsinkin jos haluaa asetella paistetut sipulirenkaat kauniisti piirakan päälle. Pientä näpertelyä tuo sipulien paistaminen vaatii, mutta saahan sillä kauniimman lopputuloksen aikaan. Nyt reissukuvien kimppuun, kokatkaa te sillä aikaa tai nauttikaa rentouttavasta ravintolaillasta! (Eilen tuli testattua Bar Favela, joka sijaitsee Mechelininkadulla. Hyvä ruoka ja leppoisa tunnelma, suosittelen!)

Tässä linkki reseptiin: Valion Karamellisoitu sipulipiirakka



maanantai 12. tammikuuta 2015

Vihersmoothie ja teknisiä ongelmia

Reissusta on palattu jo aikoja sitten ja silti blogi ammottaa tyhjyyttään! Huushollin ainoa toimiva läppäri muutti Lappeenrantaan, joten blogin päivittäminen on tällä hetkellä hieman haastavaa eli toisin sanoen mahdotonta (ellen sitten halua päivittää blogia tällä työpaikan hitaalla tietokoneella kuten nyt, samalla kun työkaverit haluaisivat tehdä tietokoneella varmasti jotain fiksumpaa kuten töitä.)

Reissu- ja ruokakuvia Etelä-Koreasta ja Filippiineiltä on niin paljon, että niiden karsimiseen menee myös oma aikansa. Yritän kuitenkin saada ne kuosiin mahdollisimman pian ja jollain tapaa keksiä myös ratkaisun tähän päivitysdilemmaan...

Tässä teille kuitenkin toimiva ohje virkeään aamun aloitukseen! Viherjuomat ovat melko muuntautumiskykyisiä, joten lisää sekaan vaikka proteiinijauhetta, chiasiemeniä (turvota ne ensin) tai yrttejä.


Vihersmoothie
1 annos

1 banaani (tosi kypsä)
1 päärynä
1 kiivi
kourallinen pinaattia tai muuta vihreää kuten salaattia
2-3 rkl kookoskermaa
1 tl hunajaa
0,5 dl vettä

Kuori ja paloittele hedelmät ja lisää loput ainekset blenderiin tai soseuta sauvasekoittimella.