torstai 23. lokakuuta 2014

Pelmenikeitto

Päätin tehdä tänään keittoa juuri sillä hetkellä kun viima iski kasvoille ja muutama vilunväre kulki selkääni pitkin. Ja onpahan tässä keitossa muutama uusi tuttavuuskin: lehtikaali (kyllä, maiston sitä vasta nyt) ja pelmenit. Alkuperäinen resepti on Glorian Ruoka&viini-lehdestä ja samainen ohje löytyy myös tästä linkistä. Loppupuolelta löytyy myös ohje pelmeneihin, jos haluat tehdä ne itse. Jos kuitenkin käytät valmiita pelmeneitä, niin tämä keitto valmistuu todella nopeasti ja vaivattomasti!




Pelmenikeitto
4-5 annosta

1,5 l lihalientä
2 isoa porkkanaa
1 sipuli
400 g pakastettuja pelmeneitä
1 prk (285 g) GoGreen papumix tai mitä tahansa papuja
200 g lehtikaalia
1 tl savustettua paprikajauhetta

Kiehauta lihaliemi. Kuori porkkanat ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Kuori sipuli ja suikaloi se melko ohuiksi siivuiksi. Leikkaa lehtikaali pienemmiksi paloiksi.

Lisää porkkanat ja sipulit lihaliemeen ja anna kiehua noin 5 minuuttia. Lisää keittoon pakastetut pelmenit ja papusekoitus. Jatka keittämistä toiset 5 minuuttia. Jäiset pelmenit ovat kypsiä, kun ne nousevat keiton pinnalle. Lisää lopuksi lehtikaali ja paprikajauhe. Sekoita, kiehauta, tarjoa itsellesi, ystävällesi, rakkaallesi.

sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Sadepäivän Shakshuka

Ankea ilma ja eilisestä illanvietosta johtuva, pienimuotoinen päässä kolkuttava jomotus olivat täysin pätevä syy kokeilla tätä Lähi-Idän herkkua. Shakshukaa voi muunnella mihin suuntaan vain kunhan kaapista löytyy tomaattimurskaa ja kananmunia. Kyseinen ohje on Glorian Ruoka ja viini-lehdestä, mutta se löytyy kokonaisuudessaan myös soppa365-sivustolta. Muuntelin reseptiä osittain ja laitoin aineksia pannulle hieman eri järjestyksessä... Tämä ruoka on loistavaa vaihtelua aamupalaksi tai vaikka lounaaksi. Helpointa on valmistaa Shakshuka valurautapannussa, mutta itse valmistin koko komeuden tavallisella pannulla kananmunien lisäämistä myöten. Kananmunien hyytyminen kesti aika tovin, joten kannattaa siirtää kastike vaikka uunivuokaan ja lisätä sitten kananmunat uuniin kypsentymään.




Shakshuka
3-4 annosta

1 sipuli suikaloituna
100-150 g chorizoa
1 suippopaprika suikaloituna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 tl juustokuminaa
1 tl chilihiutaleita
1 tl savustettua paprikajauhetta
1-1½ tl sokeria
500 g tomaattimurskaa
3-4 kananmunaa
suolaa
hienonnettua basilikaa tai korianteria

tarjoiluun: paahdettua leipää

Paloittele chorizo pieniksi paloiksi ja paista pannulla suikaloidun sipulin kanssa. Lorauta pannulle tarvittaessa öljyä. Lisää valkosipuli, paprikasuikaleet ja mausteet pannulle sokeria lukuunottamatta. Kypsennä hetki, lisää sitten tomaattimurska ja sokeri ja sekoita huolellisesti. Anna kastikkeen hautua noin 20 minuuttia ja laita samalla uuni kuumentumaan 225 asteeseen. Tarkista kastikkeen maku ja lisää mausteita, jos tarvis. Tee kastikkeen pinnalle pienet syvennykset ja riko kananmunat syvennyksiin. Mausta kananmunat ripauksella suolaa. Nosta pannu uunin keskitasolle ja kypsennä kunnes kananmunat ovat hyytyneet, mutta keltuainen vielä pehmeää. Ripottele lopuksi vielä yrttejä ja tarjoa rapean leivän kanssa.





lauantai 18. lokakuuta 2014

Risottoa ja kanaa sitruuna-basilika-voikastikkeessa

Sain muutama päivä takaperin kotimatkallani varsinaisen ahaa-elämyksen. Jääkaapissa olisi valkoviinijämä, jonka voisi käyttää risottoon. Tuli ihan vesi kielelle kun nälkäisenä mietin tätä tulevaa herkkua. Marssin innokkaana kaupan kautta kotiin risottoelämystä valmistelemaan kunnes avasin jääkaapin eikä viiniä löytynyt mistään vaan tyhjä pullo kurkisti kaapin reunalta. Sain valtavan raivokohtauksen tapahtuneesta vaikka todellisuudessa olisi pitänyt olla iloinen, että viini oli kadonnut jääkaapista eikä sitä oltu valutettu esimerkiksi viemäriin, joka olisi muuten meidän taloudessa ihan naurettava ajatus. Minuun iski kuitenkin äkillinen epätoivo siitä, että eihän risottoa voi tehdä ilman viiniä, ei vaan voi! Ja sen reseptin piti tulla blogiinkin! Olin kuin kiukutteleva, uhmaikäinen lapsi (töissä seura tekee ilmeisesti kaltaisekseen...) kunnes ryhdistäydyin ja päätin, että olkoon se sitten risotto ilman viiniä.

Lopputulos olikin ihan hyvä. Ei siis täydellinen, mutta syötäväksi kelpaava. Hämmennyin kuitenkin Valion sitruunavoihin. En tiedä käytinkö sitä liian niukasti, mutta sitruunan maku katosi lähes olemattomiin. Ei, en todellakaan ollut tyytyväinen. Ensi kerralla ostaisin ihan oikean sitruunan.

Koitti perjantai ja tällä kertaa tein risoton uudelleen. Siitä tuli ainakin tuplasti, ellei jopa triplasti parempaa. Se oli täyteläisempää, viini maistui vienosti ja olisin voinut syödä sitä loputtomiin sitruunaisen kanan kanssa.




Risottoa ja kanaa sitruuna-basilika-voikastikkeessa

30 g voita (käytin lopun Valion sitruunavoin)
loraus oliiviöljyä
1 pieni sipuli
3 dl risottoriisiä
1-1½ dl kuivaa valkoviiniä
8 dl kasvislientä
0,5 dl mascarponea
1 dl parmesaania

400 g broilerin ohutleikettä paloiksi leikattuna
tilkka öljyä
30 g voita
½ (luomu)sitruunan mehu
kourallinen basilikaa silputtuna
mustapippuria
halutessasi sitruunankuorta

Valmista ensin risotto. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi erillisessä kattilassa. Kuutioi sipuli pieneksi, lisää paksupohjaiseen kattilaan voi ja oliiviöljy ja kuullota sipulisilppua hetki. Älä kuitenkaan ruskista sipulia. Lisää riisi, kuullosta muutaman minuutin ajan (varo edelleen ruskistamasta) ja lisää sitten viini ja anna sen haihtua. Alenna lämpöä ja lisää kasvislientä kauhallinen kerallaan. Lisää uusi kauhallinen vasta kun edellisen on imeytynyt. Kun riisissä on vielä purutuntumaa, niin lisää mascarpone ja parmesaaniraaste joukkoon ja sekoita huolellisesti. Ja risoton kuuluu ollu aika valuvaa, ei mitään kuivaa kökköä.

Jos haluat fiksun kokin tavoin saada kaiken valmiiksi samaan aikaan niin laita paistinpannu kuumenemaan kun risotossa on vielä reilusti purutuntumaa. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja paista kananpalat kypsiksi. Lisää joukkoon voi, sitruunamehu ja basilika. Sekoita ja lisää joukkoon lopuksi vielä pippuria. Kokoa lautaselle risottoa, kananpaloja ja kastiketta. Nauti tyytyväisenä aikaansaannoksestasi.

sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Food & Fun @ Ravintolaiva Cindy

Hieman myöhässä ollaan tämän postauksen kanssa, joten suoraan asiaan. Viime viikonloppuni Turussa oli varsinaista ruokailotulitusta. Perjantaina nautin perheeni pöperöistä, lauantaina herkuttelin neljän ruokalajin menun Ravintolaiva Cindyssä ja sunnuntaina tein tehokkaan vierailun Turun Ruokamessuille.




Nyt muutama sananen Food & Fun tapahtumasta. Islannissa tapahtuma on pyörinyt jo 13 vuotta. Tapahtuman aikana vierailevat keittiömestarit saapuvat kokkailemaan valittuihin ravintoloihin ja menu mietitään yhdessä ravintolan henkilökunnan kanssa. Tänä vuonna Food & Fun-tapahtuma levittäytyi suureksi ilokseni Turkuun. Ravintoloista mukana olivat Pinella, Kaskis, Hus Lindman, Smör, Mami, Karu Izakaya, Ludu, E. Ekblom ja Ravintolaiva Cindy eli aikamoinen nippu loistavia paikkoja. Jokainen ravintola tarjosi kiinteähintaisen, neljän ruokalajin kokonaisuutensa maailmalta matkanneiden keittiömestareiden siivittämänä.

Olin pöytävarauksen kanssa hieman myöhään liikkeellä, koska monessa paikassa lauantait olivat jo täyteen buukattuja. Päädyin Ravintolaiva Cindyyn, jossa olen vieraillut aikaisemminkin. Ruoka painottuu luomuun ja lähiruokaan ja sama teema näkyi myös Food & Fun-menussa. Cindyn vieraaksi saapui Chris Parsons Bostonista, palkitusta Steel & Rye-ravintolasta.




Olin varannut pöydän isälleni ja itselleni lauantaille kello 17. Ravintolassa oli vielä tuolloin melko hiljaista ja rauhallista, joka meitä ei haitannut lainkaan. Palvelu oli heti alkuun huomaavaista ja saimme rauhassa tutkailla ruokalistaa.




Keittiön tervehdys yllätti iloisesti, varsinkin kun odotin suupalan kokoista herkkua. Amuse bouche sisälsi kylmäsavulohta, särkeä ja taimenta Förlön saarelta Ahvenanmaalta, ilmakuivattua porsaan niskaa ja luomukvinoaa Liedosta. Annos oli mukavan raikas ja herätti hyvin ruokahalun. Erityisesti oikealla komeileva kylmäsavulohi, jogurtti, tilliperuna ja mummonkurkku saivat makunystyrät tanssimaan. Aivan ihana yhdistelmä!




Alkuruoaksi nautimme keittoa Nousiaisten herkkutateista ja Wanhantuvan ankkaa neljällä tavalla. Liemi oli melko suolaista meidän molempien makuumme, mutta kun lusikkaan kokosi sopivasti kaikkea niin suolaisuus ei ollut enää hallitseva. Ankka oli mureaa ja ankanmunan alkaa oleva herkkutattimuhennos hyvää, mutta annos meni syödessä melko epämiellytävän näköiseksi. Esteetikko tai ei, maut olivat kuitenkin kohdallaan.




Pääruoka koostui Rintalan tilan luomukaritsasta, kaalista ja romescokastikkeesta. Karitsa oli todella mureaa ja kaali oli toimiva lisuke. Miksen käyttäisi itsekin kaalia samalla tavalla; kaali suikaleiksi, vähän voita pannuun ja paistetaan hetki. Romescokastiketta olisi voinut olla enemmänkin, kun kerta sekin oli niin hyvää.

Ennen varsinaista jälkiruokaa pöytään tarjoiltiin Herkkujuustolan Heidiä eli pehmeää valkohomejuustoa, luomuspelttinäkkäriä, luomuviinirypälehilloketta ja marja-aroniaa Paimiosta. Kyllä Suomessa osataan tehdä hyvää juustoa. Kaikille niille, joille marja-aronia on tuntematon niin pieni varoituksen sana; marjat ovat todella kirpeitä!




Jälkiruokaa odotin mielenkiinnolla, joka oli jäätelöä Saloniemen vuohen raakamaidosta, Cindyn saaristolaisleipää, luomutyrniä ja mehiläisten keräämää siitepölyä Sastamalasta. Hieman skeptisenä mietiskelin leivän osallisuutta jälkiruoassa, mutta voissa paistettu ja hunajalla sivelty saaristolaisleipä todellakin toimi annoksessa hyvin. Jäätelökin oli juuri sopivan makeaa ja koostumus oli samettisen pehmeä. Siitepöly oli melko rakeista ja kovaa, joten olisin pärjännyt ilmankin. (Tosin siitepöly on todella terveellistä ja se sisältää paljon vitamiineja ja mineraaleja.)




Palvelu oli koko vierailumme ajan loistavaa ja ruoista ehdittiin kertoa tarkkaan, ilman kiirettä. Cindyn on ruokapaikkana viihtyisä ja arvostan todella sitä, että se suosii luomua ja lähiruokaa. Tällöin tutuksi tulevat monet pienyrittäjät ja uudet, kiinnostavat maut.

torstai 2. lokakuuta 2014

Operaatio omena - sokeriton omenahillo

Työpaikkani jokainen nurkka on ollut tämän syksyn aikana täynnä omenoita. Tästä voisi päätellä, että varastoni pursuaisivat omenahilloja ja että olisin kokeillut kaikkia ihania omenareseptejä, mutta koska olen ilmeisen typerä ja laiska, niin enpäs ole tehnyt omenoista tänä syksynä yhtään mitään. Kunnes koitti eräs käänteentekevä päivä ja tulin järkiini. Aloin jo nimittäin hieman nolostua työpaikalla siitä, että minua muistutettiin jatkuvasti eteiseen unohtuneista omenoistani. Ja kuka olisi niin idiootti, että jättäisi kotimaisia, huumaavan tuoksuisia omenoita nurkkiin pölyyntymään kun varmasti löytyy ihmisiä, jotka ovat valmiita vielä maksamaankin niistä (tai vaihtoehtoisesti heittävät ne roskiin)! Eilen laitoin omenapussini sellaiseen paikkaan, josta varmasti muistan ottaa sen mukaan ja kannoin ne ylpeänä (ja edelleen hieman häpeissäni) kotiin. Mutta mikä onni olikaan näissä lähes ylikypsissä omenoissa: niistä tuli mainio hillo ilman lisättyä sokeria!

Sokeriton omenahillo

10-12 todella kypsää, kotimaista omenaa
½ tl jauhettua inkivääriä
1 kanelitanko
1,5-2 dl vettä

Lohko omenat kuorineen ja poista siemenkodat. Mittaa vesi kattilaan ja lisää omenalohkot, inkiväärijauhe ja kanelitanko. Anna lohkojen kypsyä noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmenneet. Ota kanelitanko kattilasta ja soseuta omenat sauvasekoittimella, jotta kuoretkin soseutuvat.




Viikonlopun jälkeen luvassa raporttia Turun Ruoka- ja viinimessuilta sekä samaisen kaupungin Food and Fun-tapahtumasta. En malta odottaa!

http://turunmessukeskus.fi/messut-ja-tapahtumat/turun-ruokamessut/etusivu

http://foodandfunfinland.fi/